Moslim Associatie blij met aanpak terrorisme door SIV

Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie (SMA), is ingenomen met het kordate handelen van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), die gelijk de politie inschakelde toen een bij hen onbekende persoon zich vreemd gedroeg in de moskee. De SIV is volgens Soebhan een bekende, grote moslimorganisatie. ”Het feit dat de SIV niet geaarzeld heeft om de verdachte persoon bij de politie aan te geven, is al een teken dat ons geloof niets te maken heeft met terrorisme”, zegt hij. Hoewel er geen samenwerking is tussen beide verenigingen, gezien zij ieder een andere religieuze stroming aanhangen, zegt Soebhan dat er ook geen ruzie is. De SMA zou volgens hem niet anders hebben gehandeld dan de SIV. Soebhan vindt het belachelijk dat terrorisme steeds wordt geassocieerd met zijn geloof. “Er zijn over de wereld miljarden moslims. In Suriname zijn er circa 70.000 moslims. Hoe zou de wereld eruit zien als al deze mensen zich bezighielden met terrorisme”, zegt hij.
“We leven hier vredig met elkaar. Als iemand een islamitische naam draagt, maar geen moslim is en iets doet dat niet past binnen het geloofd, dan moet hij wel aangesproken worden.”
Criminaliteit wordt ook bedreven door personen met een ander geloof, zoals christenen en hindoes, maar niemand relateert deze geloven aan terrorisme. Soebhan vindt dat er wel vredig met elkaar wordt geleefd in Suriname, maar we moeten volgens hem wel alert blijven. We moeten niet gelijk denken aan het buitenland waar moslims terroristische aanslagen plegen, dergelijke gedachten moeten volgens de voorzitter achterwege gelaten worden. Hij zegt dat er groepen zijn die heel wat ondoordachte uitspraken doen die andere groepen ongelukkig maken. “In Suriname moeten wij waken voor rust en vrede. Wij moeten elkaar meer respecteren, alert blijven en alles dat verdacht lijkt, moeten wij gelijk doorgeven”, aldus Soebhan.

-door Kimberley Fräser-

More
articles