‘Invoering BTW kan regering stemmen kosten’

Het invoeren van de belasting op de toegevoegde waarde (btw), kan de regering stemmen kosten. Dit zegt VHP- parlementariër Mahinder Jogi desgevraagd aan De West. Hij geeft aan dat de invoering van de btw een goede voorbereiding vereist. Zonder dergelijke voorbereiding zal de btw volgens hem een extra verzwaring zijn voor de samenleving. Jogi merkt op dat de minister van Financiën eerst moet nagaan wat de haalbaarheid is. “Wat zijn de gevolgen van de btw op de bevolking, de overheid, de prijzen in de winkels”, zijn de vragen die de minister had moeten onderzoeken volgens de parlementariër.
De btw is volgens Jogi een algemeen aanvaard belasting model dat in veel landen wordt gehanteerd, maar het alleen als het goed voorbereid. Jogi zegt dat de regering geen risico wil nemen met btw, aangezien de verkiezingen voor de deur staan, maar meer nog, omdat het vrijwel zeker is dat de invoering van btw de druk op de samenleving zal vergroten door een slechte voorbereiding. De volksvertegenwoordiger geeft aan dat btw goed bediscussieerd moet worden, alvorens die wordt ingevoerd. Zo haalt Jogi aan dat de samenleving zich tot nog toe ook niet voldoende bewust is van wat de btw is en hoe de btw werkt. Ook zei hij aan dat er nu al misbruik wordt gemaakt van de btw: iemand was een onderdeel gaan kopen bij een graafmachine zaak. Toen m de bon gevraagd werd, zei de kassamedewerker dat bij het verstrekken van de bon 18 procent aan btw in rekening gebracht zal worden. Dit geeft volgens Jogi aan dat er nog heel veel gedaan moet worden om de samenleving goed te informeren over de btw. Ook de controlemechanismen dienen volgens hem goed te functioneren, zodat eenieder zich houdt aan de btw regeling. Jogi benadrukt dat door mismanagement van de regering, de samenleving en diverse sectoren in de problemen zitten.
Aanvankelijk zou de btw per 1 juli aanstaande ingevoerd worden, inmiddels heeft de regering bekendgemaakt dat de btw op een latere nog nader te bepalen datum, zal worden ingevoerd. Dit betekent dat de verwachte inkomsten van de btw voor de overheid komen weg te vallen. Jogi benadrukt dat iedere burger dat zal merken, aangezien de overheid het gat zal moeten dichten.

More
articles