S.O.S. VOOR VENEZUELA

“Ik denk niet dat de wereld zich realiseert hoe ernstig de situatie is. Dit kan uitgroeien tot een ramp van ongekende grootte voor het westelijk halfrond”, stelde David Beasley, Executive Director van het World Food             Program. De situatie in Venezuela verslechtert dagelijks. Elke dag ontvluchten honderdduizenden Venezolanen hun land op zoek naar een beter bestaan. De wereld realiseert zich niet hoe ernstig de leefomstandigheden zijn in Venezuela. Vele organisaties kijken de andere kant op, terwijl deze humanitaire ramp ongekende proporties aanneemt. De Venezolaanse media doet weinig verslag van de gebeurtenissen, omdat zij inmiddels grotendeels ook al zijn gevlucht. Dit werkt in de hand dat de overheidspropaganda van de regering Maduro op volle toeren draait. Venezuela was eens een van de rijkste landen van Latijns-Amerika, nu is dit land economisch bezien in de afgrond beland. Afgelopen week publiceerde een freelance journalist op zijn Facebook pagina een foto, waarbij hij liet zien dat US-dollar 1 in Venezuela, ruim 300.000 Bolivar waard is. Vorig jaar april was US-dollar 1 nog 4000 Bolivar waard. Een maandsalaris van de gemiddelde Venezolaan is nu omgerekend US-dollar 2.60, ofwel 795.000 Bolivar waard. “Om je een idee te geven hoe moeilijk het is om met een maandloon aldaar rond te komen, plaatste de journalist in zijn bericht op social media een aantal voorbeelden van prijzen van de eerste levensbehoeften. Zo kost een kilo rijst bijvoorbeeld 500.000 Bolivar, ruim de helft van een maandloon en een baal toiletpapier kost meer dan wat een gemiddelde persoon verdient. Dit gebeurt er wanneer een volk zich laat hersenspoelen door een leider die macht laat prevaleren boven het welzijn van zijn volk. Het economische verval is duidelijk te merken aan het aantal inwoners dat dagelijks vlucht, omdat het anders van de honger zal omkomen. Ondanks alle misère, zie je jammer genoeg het volk niet meer op straat komen om te protesteren. Ofschoon het land een van de grootste oliereserves ter wereld heeft, heeft de regering met haar beleid ervoor gezorgd, dat de olieproductie en de economie totaal ingestort zijn. De regering blijft tot nog toe bij haar excuus, dat de crisis het gevolg is van een economische oorlog tegen Venezuela. Deze nonsens klinkt ons ook bekend in de oren, want hier wordt een soortgelijke politieke uitleg voortdurend herhaald, als reden waarom wij momenteel in een economische en financiële crisis verkeren. Deze hyperinflatie is de laatste jaren typerend voor Venezuela en wordt veroorzaakt door de geldpers op volle toeren te laten draaien waardoor de dekking van de Bolivar helemaal wegvalt. De Venezolaanse overheid begon met geldschepping om de salarissen van ambtenaren te kunnen betalen. Kinkt dit niet als bekend fenomeen, bij ons? Economisten over de gehele wereld zijn het er nu over eens, dat de economische problemen in Venezuela voor het grootste deel veroorzaakt zijn door een falend regeringsbeleid, maar helaas ziet Maduro net als andere autocratische onderdrukkers, dat zelf niet in. Net als Bouterse neemt hij de schuld voor de economische crisis niet op zich. En net als Maduro stelt Bouterse dat onze economie in een crisis is beland door buitenlandse economische invloeden. ‘A no mi’ wordt zowel in Caracas als in Paramaribo steeds weer geroepen, om nog enigszins geloofwaardig over te komen.