OM presenteert lijvig dossier tegen terreurverdachten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een lijvig strafdossier samengesteld tegen de terreurverdachten Raoul A. en Nasser I. Beide verdachten die de Nederlandse nationaliteit bezitten, wordt verweten dat zij een aanslag aan het voorbereiden waren in juli 2017 en dat zij banden hebben met de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Gisteren op de rechtszitting, hebben beide verdachten ontkent dat zij schuldig zijn aan de ten laste gelegde feiten van het OM. De zitting werd geleid door kantonrechter Cynthia Valstein- Montnor. De rechtszitting duurde ruim drie uur en is daarna verdaagd naar 21 mei.

Als getuige is gehoord de agent die belast was met het onderzoek. Hij verklaarde, dat de twee verdachten, vier andere personen zover kregen om IS te ondersteunen als jihadisten. De eerste was een vrouw die voor de tweede keer op weg was naar Syrië. Zij werd in Turkije aangehouden en teruggestuurd naar Suriname. Raoul A. ontkende enig contact te hebben gehad met de vrouw, maar chatberichten bewezen het tegendeel. Raoul A. bracht de vrouw in contact met een ander lid van IS. De vriendin van Nasser I. heeft in eerste instantie bij de politie verklaard, dat ook zij benaderd is geworden om naar Syrië te gaan. Later kwam zij terug op haar verklaring. Nasser I. ontkent dit.

De tweede persoon is Riaz N., die niet te traceren is. Uit berichten is gebleken dat hij in Syrië is. Dit bleek uit een foto die hij voor zijn echtgenote stuurde. Op de foto zit hij in een kamer met een AK 47 geweer en handgranaten.  Nadat het Bureau Nationale Veiligheid een onderzoek instelde, werd er een anonieme getuige in beeld gebracht. Deze verklaarde dat hij Raoul A. heeft horen praten over de Amerikaanse ambassade. Raoul A. ontkende dit niet, maar gaf aan dat hij slechts zei dat hij het jammer vond dat de Amerikaanse ambassade zo een groot stuk terrein heeft gekregen voor het opzetten van haar gebouw.

Tijdens een huiszoeking bij de verdachte heeft de politie dozen met munitie aangetroffen. Volgens de verdachte waren die bedoeld om schiettrainingen te volgen, de munitie had hij van iemand gekregen. Uit onderzoek blijkt dat de persoon die de munitie heeft gegeven, ook in contact stond met IS. Volgens de anonieme getuige waren de verdachten op zoek naar slachtoffers in Suriname. Riaz N. is er volgens de getuige een van. Voor hem is op 21 maart 2017 geld in het buitenland overgemaakt. Raoul A. verklaarde dat Riaz N. in Turkije in geldnood zat en dat hij daarom geld over had gemaakt, zodat hij een ticket kon kopen om naar Suriname te komen. Raoul A. ontkent dat hij Raiz N. ooit bewoog om naar Syrië te gaan. Het derde slachtoffer is een vrouw waarovr niet veel bekend is.  Raoul A. heeft verschillende geldbedragen in vreemde valuta overgemaakt naar verschillende landen. Hij ontkent gelden ontvangen te hebben van een IS- lid en verklaarde dat het om donatiegelden gaat. Van de chats kan hij zich niets meer herinneren.