‘Invoerrechten melkpoeder acceptabel verhogen’

NDP- parlementariër Jenny Warsodikromo  tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T), zegt in gesprek met De West, dat de invoerrechten op melkpoeder verhoogd mogen worden, maar de verhoging moet billijk zijn. Op die manier komt de regering zowel de melkboer als de melkopkopers tegemoet. Terwijl de boeren al heel lang, maar zonder resultaat, pleiten voor meer transparantie bij de kwaliteitsmeting van de door hen geleverde melk, wordt de concurrentie met de geïmporteerde melkpoeder steeds groter. Volgens Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehou-dersbond, wordt er nu voor 60 procent gebruikgemaakt van melkpoeder, terwijl dat voorheen slechts 30 procent bedroeg. Een verhoging van de invoerrechten op melkpoeder, zal volgens Ramlagan het doodbloeden van de melkveesector in ons land voorkomen. Warsodikromo zegt dat de kosten voor zowel de melkboer als de melkopkoper gestegen zijn, daarom is het volgens haar belangrijk dat de invoerrechten niet in één keer fors verhoogd worden, maar gefaseerd. Warsodikromo geeft aan dat er ook aan de consument gedacht moet worden.

Wanneer de invoerrechten verhoogd worden, zal dit gelijk effect hebben op de consument. Warsodikromo voert aan dat het ook niet zo moet zijn, dat de prijzen van melk en melkproducten de lucht ingaan. De parlementariër zegt dat er binnen de commissie nog niet over deze kwestie is gesproken, maar zij zal die onder de aandacht brengen van de commissie. Warsodikromo zegt voorts een voorstander te zijn van het verhogen van de invoerrechten.

-door Johannes Damodar Patak-