‘Internationale samenwerking om drugscriminaliteit aan te pakken’

Volgens de ex- minister van Justitie en Politie, Chan Santokhi en oud-politiecommissaris, Krishna Mathoera, is een internationale samenwerking nodig om de drugscriminaliteit in ons land aan te pakken. VHP- voorzitter Santokhi gaf aan dat wij de hulp van Interpol, Europa, de Verenigde Staten (VS) alsook van omliggende buurlanden moeten inroepen. Mathoera merkte op dat het de regering, ondanks de helikopters en kustwachtboten die zij heeft aangeschaft, niet lukt om de drugscriminaliteit een halt toe te roepen. Zij gaf aan blij te zijn dat de drugs worden onderschept, maar vraagt zich af vanwaar en door wie de drugs ons land binnen worden gebracht. Beide justitietoppers gaven aan dat de drugsvangsten het imago van ons land schaden, maar een aanpak vanuit de overheid blijft uit.

Op vragen van journalisten over de betrokkenheid van VHP’ers bij de kwestie van de duikboot en het drugsvliegtuig, zei Santokhi dat het standpunt van de VHP is: “opsporing, vervolging en berechting”. Hij zei dat de VHP niet over informatie beschikt wie er allemaal zijn aangehouden.

Mathoera maakt zich zorgen over de toenemende criminaliteit in ons land, waaronder ook zedendelicten. Zo haalde zij aan dat er in 2017, 254 verkrachtingen zijn geregistreerd. De oud- politiecommissaris vroeg zich af waar wij naar toegaan in ons land. Zij merkt op dat er weinig beleid is hieromtrent en zegt dat ook slachtofferhulp is komen weg te vallen. Mathoera is in ieder geval blij dat er na zes maanden een minister is benoemd voor het ministerie van Justitie en Politie. Zij hoopt dat de nieuwe minister een beleid gaat voeren dat erop gericht is om de criminaliteit aan te pakken in ons land.

door Johannes Damodar Patak