VES: ‘Geen sprake van upgrade door S&P’

Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), gevraagd naar een reactie over de bijstelling van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) van negatief naar stabiel, geeft aan dat het hier niet om een verbetering van de rating gaat, maar slechts om een bijstelling van het vooruitzicht voor de komende 12  tot 24 maanden.

De bijstelling van negatief naar stabiel,  is onder andere gedaan op basis van de verbeterde goudprijzen, het voornemen van de regering om de btw, in te voeren, de verhoogde inkomsten uit de mijnbouwsector, en het terugbrengen van de inflatie.

De VES-voorzitter is  het met S&P eens, dat indien de overheid dit jaar haar voornemens in tegenstelling tot de voorgaande jaren wel waarmaakt, de bijstelling naar stabiel correct is. Dit wil volgens hem niet zeggen dat wij op de goede weg zijn of dat wij al uit de slechte economische situatie zijn. Ramautarsing voert aan dat outlook stabiel, betekent dat S&P niet verwacht dat de economie dieper weg zal zakken.

Het lijkt een correcte analyse, aangezien de mijnbouwsector goede marktprijzen geniet waardoor de verdere achteruitgang in de rest van de economie kan worden opgevangen. “De komende 12- 24 maanden verwachten wij geen schokkende economische gebeurtenissen, maar ook geen verbetering. Wat we nodig hebben, is een outlook positief, daar moet beleid voor worden gemaakt, niet alleen beloofd”, aldus Ramautarsing.

Hij merkt op dat het pappen en nathouden beleid van de regering ons niet uit de problemen zal halen, maar dat deze juist zullen blijven. Ramautarsing geeft aan dat de beloofde beleidsmaatregelen vanuit de regering uitblijven, er wordt slechts op inkomsten uit de mijnbouwsector gerekend. Hij voert aan dat het diversifiëren van onze economie van enorm belang is alsmede het vergroten van onze productie. De VES- voorzitter merkt op dat hetgeen de regering S&P heeft voorgehouden tegenstrijdig is. Zo zal de inflatie niet kunnen worden teruggebracht aangezien met de invoering van btw de inflatie juist zal toenemen.

De VES verwelkomt de nieuwe ministers die vandaag zijn beëdigd door president Desiré Bouterse. Ramautarsing zegt echter dat het niet om de persoon gaat, maar om het beleid dat wordt gevoerd. Hij benadrukt dat er als er geen beleidsombuiging komt, het in feite geen zin heeft om nieuwe ministers te beëdigen. De VES- voorzitter benadrukt dat indien zij het beleid kunnen ombuigen, creatief en innovatief zijn en de problemen oplossen in plaats van vooruitschuiven, dat zij de VES aan hun zijde zullen hebben.

door Johannes Damodar Pata

More
articles