Financiële druk SZF vergroot door overheveling defensiepersoneel

Het personeel van het ministerie van Defensie dat genoodzaakt was de medische kosten uit eigen zak te betalen, zal dat niet langer hoeven te doen. Het ministerie wil binnen twee maanden zijn ziektekostenverzekering overhevelen naar het Staatsziekenfonds (SZF).

Hoewel VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman, het positief vindt dat het personeel van het ministerie van Defensie verzekerd is van de continuïteit van de medische zorg, zal de overheveling de financiële druk op het SZF vergroten.

Het ministerie van Defensie is tot deze oplossing gekomen nadat medisch specialisten, vanwege late uitbetaling, de dienstverlening aan het ministerie hebben stopgezet. “De openstaande rekeningen van de specialisten moeten wanneer dan ook, betaald worden”, zegt Sharman. Het is nog niet bekend wat de totale populatie is van het personeel dat naar het SZF overstapt, maar volgens Sharman zal dat aantal bepalen hoe groot de druk op het SZF wordt. Sharman haalt aan dat een paar honderd verzekerden misschien niet veel zal uitmaken, maar zegt dat de druk groter zal zijn bij een veel grotere groep.

“Het SZF heeft zelf moeite met het financieren van de zorg van het aantal patiënten dat het nu onder zijn hoede heeft en er komen er nog meer bij”, zegt Sharman.

Het belangrijkste is volgens hem dat er nu moet worden nagegaan hoe de zorg te blijven garanderen, hoewel de middelen niet toereikend zijn.

Volgens de leiding van het ministerie zijn de personeelsleden in de eerste helft van maart geïnformeerd over de komende verandering. “Het ziet er in elk geval niet rooskleurig uit. Het gaat niet alleen om de continuïteit van de zorg. Zonder de financiering is de continuïteit niet mogelijk”, stelt Sharman. Er moet volgens hem vooral in deze situatie erop worden toegezien dat de premie betaald wordt.

door Priscilla Kia

 

More
articles