‘Begroting Defensie was ontoereikend voor medische zorg personeel’

De ziektekosten van de medewerkers van het ministerie van Defensie, zullen binnen twee maanden overgeheveld worden naar het Staatsziekenfonds (SZF). De reden hiervoor is gelegen in  het feit dat het ministerie betreffende de betalingen aan de medisch specialisten in gebreke bleef. Gebleken is dat tot op heden medisch specialisten hun vergoedingen voor de dienstverlening aan personeel van het ministerie, nog niet hebben ontvangen. VHP-parlementariër Mahinder Jogi, zegt dat de economische malaise in Suriname van dien aard is dat geen enkele groep gespaard blijft. Hij zegt ervan uit te gaan dat de begroting van het ministerie van Defensie niet toereikend was om zelf  de kosten te dekken  van de voorzieningen waar de medewerkers aanspraak op maken. In dat kader is er volgens hem voor gekozen de ziektekosten van de medewerkers van Defensie over te hevelen naar SZF, gezien SZF een minimale dekking biedt.

In de afgelopen periode is het meerdere malen voorgekomen dat medisch specialisten weigerden om garantiebrieven van medewerkers van Defensie te accepteren, omdat de betalingen te lang op zich laten wachten. Maar gezien het feit dat in de afgelopen periode medisch specialisten ook geklaagd hebben over betalingen die niet op tijd gedaan werden door het SZF, vraagt Jogi zich af in hoeverre SZF in staat zal zijn om te voorzien in de medische dekking van de medewerkers van Defensie.

Defensie wil met deze stap voorkomen dat het personeel moet blijven draaien op de kosten van de medische zorg. Hoewel Jogi zijn twijfels heeft, hoopt hij dat de druk op het SZF niet al te groot wordt met de overheveling van de Defensie-medewerkers. Verder spreekt hij de hoop uit voor de verbetering van de economische situatie in het land, zodat de ademruimte voor de samenleving groter wordt en burgers datgene kunnen krijgen waar zij aanspraak op maken.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles