Aanpak president niet correct

De manier waarop de president om een zo groot mogelijk draagvlak te hebben, op zoek gaat naar ministers bij partijen buiten het regeerakkoord, is volgens de bestuurskundige August Boldewijn, niet correct voor een staatsman. De president houdt bij het benaderen van personen, namelijk geen rekening met de politiek bestuurlijke wetten, die voorschrijven dat de president politieke partijen en geen personen moet benaderen voor het vormen van de regering.

Voorts noemt Boldewijn het onjuist dat de president bij andere politieke partijen gaat ‘shoppen’, wetende dat die personen een ander beleid ondersteunen. “De NDP heeft de meerderheid en hoefde niet eens met andere partijen samen te werken, maar alleen om een groot draagvlak te hebben, treedt de partij buiten het regeerakkoord.

Dat is niet juist. Ministers zouden in feite bij partijen binnen het regeerakkoord gezocht moeten worden”, stelt Boldewijn.

Vandaag wordt Lekhram Soerdjan benoemd tot minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Soerdjan die de uitdaging durfde aan te gaan, zal zijn lidmaatschap bij de VHP opzeggen teneinde minister te worden. “Iedereen heeft een vrije wil”, zegt Boldewijn. Hoewel de president de wet niet in acht heeft genomen, kan niemand een benoeming tegenhouden. Ook geeft Boldewijn aan dat het best mogelijk is dat Soerdjan het niet eens was met het beleid binnen de VHP. Hoewel Soerdjan zijn lidmaatschap bij de VHP zal opzeggen, hoeft hij zich niet per se bij de NDP te voegen. Hij kan zich ook bij een andere partij aansluiten. Het probleem is dat de andere partij misschien geen regeerakkoord heeft met de NDP. Echter zal Soerdjan volgens Boldewijn een mogelijke reshuffling in de toekomst aan zichzelf moeten wijten, vooral omdat vaak de reden van reshuffling onbekend blijft. Boldewijn ontkent niet dat er personen zijn die de functie aannemen voor het geld, waarbij het voordelig zal zijn als zij tenminste één jaar aanzitten. Zij hebben dan vrije telefoonkosten, vrije vervoerskosten en kunnen voor de rest van hun leven genieten van een directeurssalaris en vrije geneeskundige behandeling voor zichzelf en hun gezin. “Er zijn altijd consequenties bij het ondersteunen van een andere politieke partij. Een ieder bepaalt voor zichzelf op basis waarvan hij de regering wel of niet ondersteunt. Bij het laatste wordt het nationalistisch gevoel niet ter discussie gesteld. Beide personen zijn even nationalistisch”, stelt Boldewijn.

door Priscilla Kia

 

More
articles