‘Regelgeving mag geen obstakel vormen’

Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) krijgt een financiële injectie van SRD 10 miljoen van de overheid. Het voorstel vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij betreffende het aanvullen van het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) is op maandag 19 maart goedgekeurd door de Raad van Ministers. Hoewel Jogi dit feit toejuicht, zegt hij dat regelgeving noodzakelijk is, zodat er geen obstakels gevormd worden voor ondernemers die gebruik willen maken van het fonds.

Het AKF biedt mogelijkheden zoals werkgelegenheid, en geldt als basis voor de armoedebestrijding. Echter moet de overheid ervoor zorgen dat het fonds steeds beter gaat functioneren. Hierbij moet het doel van het fonds, namelijk om agrariërs financieel tegemoet te komen, altijd in acht worden genomen. Bij de regelgeving moet er volgens Jogi vooral rekening worden gehouden met de rente- en aflossingsregelingen.

Er moet duidelijk gesteld worden voor welke delen van de agrarische sector men in aanmerking kan komen voor een lening en hoeveel de lening kan bedragen.

Jogi geeft aan dat er verschillende aflossingsperiodes, afhankelijk van het doel waarvoor de ondernemer de lening neemt, ingesteld moeten worden. Zo kan van iemand die een veestapel wil opzetten, niet verwacht worden dat de lening na zes maanden terugbetaald wordt. “Ondernemers moeten niet alleen de gelegenheid krijgen te lenen, maar ook de ruimte krijgen om na de investering de lening terug te betalen”, meent Jogi.

Het AKF werd tijdens de regering Vene-tiaan in 2007 in leven geroepen met voorwaarden over hoe in aanmerking te komen voor een lening en hoe deze terug te betalen. Op den duur begonnen zaken mis te lopen en werd er herhaaldelijk gepleit voor een financiële boost voor dit fonds. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), had destijds aangegeven dat een onderzoek en evaluatie gaande is. Jogi hoopt dat na de evaluatie de zaken beter geregeld worden om zo ondernemers veel rompslomp te besparen.

Volgens Jogi moet het fonds ook beschikbaar blijven voor mensen die willen lenen. “De verhoging van de invoerrechten op kip en kipdelen naar 40 procent, is vanaf augustus 2017 ingegaan. Tijdens de behandeling van de ontwerpwet wijziging invoerrechten op kip en kipdelen in De Nationale Assemblee (DNA), heeft financiënminister Gillmore Hoefdraad, gezegd dat al 9 miljoen met de verhoging is verdiend”, haalt Jogi aan. Hij is van mening dat de extra inkomsten gestopt kunnen worden in het AKF, zodat het fonds binnen een jaar stabieler wordt.

door Priscilla Kia

 

More
articles