Etnel over brief aan de pg: ‘Het tegendeel moet bewezen worden’

“Wij zijn van mening dat er sprake is van fraude en corruptie in de zaak waarbij De Nationale Democratische Partij (NDP) geld heeft geleend bij de Wegenautoriteit. Het tegendeel moet bewezen worden.” Dit zegt NPS-parlementariër Patricia Etnel, die samen met de assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP) en Dew Sharman (VHP), in een brief de procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday, gevraagd hebben een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de Wegenautoriteit.

Het is gebruik dat parlementariërs gezamenlijk een brief schrijven naar de procureur-generaal bij een wens om zaken onderzocht te krijgen. De Wegenautoriteit zou in februari SRD 54.416 hebben overgemaakt naar de rekening van De Nationale Democratische Partij (NDP) voor de aankoop van vlaggen. Er is volgens de assembleeleden achteraf een kwitantie opgemaakt als onderbouwing van de zogenaamde lening, welke in strijd is met de comptabele regels.

Etnel geeft aan dat de handeling van de NDP niet conform de wet politieke partijen is. “Binnen de regels van wet en recht past het gewoon niet. Het onderzoek van de pg zal hierin duidelijkheid moeten brengen, want zo worden instituten kapotgemaakt”, stelt Etnel. Zij vertrouwt erop dat de pg een onafhankelijk instituut is, dat zich niet laat leiden door politieke invloeden. Etnel erkent dat de onderbezetting bij het Openbaar Ministerie groot is en dat vele zaken nog niet in behandeling zijn genomen. Desondanks hoopt zij dat de pg voor december 2018 opheldering brengt in deze zaak.

President Desiré Bouterse had ten aanzien van de lening voor de vlaggenaankoop tijdens de vergadering in februari in het parlement, toegegeven dat zaken niet volgens de regels zijn verlopen, maar zei geen probleem te hebben met een onderzoek. “De regels zijn overtreden, maar de vlaggen hingen er en er is geen geld gestolen van het land. De regering gaat met elke motie mee, maar er zal geen enkele vorm van corruptie bewezen kunnen worden, omdat de NDP resultaatgericht was”, zei de president toen.

door Priscilla Kia

 

More
articles