MISBRUIKT?

Het dossier waaruit ontwikkelingen voortvloeiden, in het bijzonder dat er misstanden waren bij de afhandeling/belading en of die niet voldeed aan de gestelde veiligheidscriteria bij de SLM, heeft zonder enige twijfel voor veel ophef gezorgd. Nu beweren anoniem gebleven bronnen via een Nederlandse website, dat een Surinaams medium werd misbruikt om onder andere SLM-directeur Robbi Lachmising, weg te krijgen. De bronnen melden, dat de vliegveiligheid nooit in gevaar is geweest. Het dossier was volgens deze bronnen niet volledig en alleen bedoeld om onrust te zaaien. Keerpunt gelooft best, dat er een politiek spelletje werd gespeeld om Lachmising zwart te maken. Helaas is het kwaad geschied! Toen Lachmising reageerde op de berichtgeving en duidelijk aangaf, dat de SLM wel werkt met veiligheidsstandaarden en getraind personeel, werd hij gelijk weer afgeschoten door middel van de publicatie van een deel uit het dossier, dat bestond uit een e-mailcorrespondentie met de directie van Procons. Keerpunt denkt, dat als Lachmising gelijk de nodige documenten had getoond, hij gelijk had kunnen aantonen, dat de SLM veilig werkt, en ook zijn naam meteen had kunnen zuiveren. Hij had hierdoor ook kunnen bewijzen, dat de dienstverlening/ kwaliteit /veiligheid te allen tijde worden gewaarborgd. De voormalige SLM- directeur moest op de eerste plaats laten zien, dat hij de klachten/aanbevelingen kordaat en per direct had aangepakt en welke maatregelen de SLM in het vooruitzicht had gesteld. Hij had toen al moeten laten zien, dat hij de verantwoordelijke personen had vervangen en keiharde maatregelen getroffen. Maar helaas, alle schade werd succecvol aangericht en Lachmising moet het veld ruimen. Keerpunt heeft zo de indruk, dat er veel meer achter de schermen speelt. Het uitlekken van het dossier leek de juiste manier te zijn om Lachmising zijn contract niet te verlengen. Alles wat niet goed ging bij de SLM, was ineens de schuld van Lachmising. Keerpunt weet, dat de SLM in de afgelopen jaren in survival mode is beland en Lachmising en zijn team hebben door middel van veel werk en goed management toch wel een totale catastrofe kunnen voorkomen. Ook is het Lachmising die ervoor heeft gezorgd, dat er binnenkort vernieuwing van de vloot zal plaatsvinden, voorts stelde hij onlangs, dat de maatschappij dit jaar niet langer in de rode cijfers zal zitten. De komende maanden zullen we zien of een beoogde verandering ook daadwerkelijk een verbetering voor de nationale carrier zal opleveren. Een verandering hoeft namelijk niet altijd een verbetering in te houden. Dat hebben wij de afgelopen jaren in bestuurlijk opzicht zeker kunnen constateren.

 

Hein. R.