Suriname heeft meer Fintech-bedrijven nodig

Directeur Jim Bousaid van de Hakrinbank vindt dat er meer Financial Technology (Fintech) bedrijven nodig zijn in Suriname, zodat wij meer gebruik kunnen maken van lokale bedrijven in plaats van te investeren in buitenlandse bedrijven. De bankdirecteur gaf aan dat er in Nederland meer dan 300 Fintech-bedrijven zijn die banken onder andere helpen om hun betalingsverkeer te verbeteren. Fintech biedt vele voordelen van online betalingen. Bousaid voert verder aan, dat de omzet van webwinkels in Nederland de afgelopen zeven jaar verdubbeld is en de kosten voor het betalingsverkeer flink zijn gedaald. De bankdirecteur vindt dat er in Suriname ook meer aandacht aan deze bedrijven geschonken moet worden. Hij zegt dat wij in Suriname eerder gefocust zijn op de mijnbouwsector, maar hij gelooft dat er ook enorme potentie zit bij ITC-bedrijven. “Het is jammer dat beleidsmakers zo weinig besef hebben van de mogelijkheden die ICT biedt.” Thans is ‘outsourcing’ van groot belang en vooral gericht om de concurrentiepositie te verbeteren. Hier zou Suriname een belangrijke rol kunnen vervullen. Volgens Bousaid is ‘samenwerken’ een van de zwakke punten in Suriname. “Er wordt eerder gekeken naar eigen belangen, wat de ontwikkeling van ons land achterhoudt.”

De Hakrinbank heeft gisteren haar eerste online payment applicatie (Hakrinbank Online Payment, HOP) gelanceerd, welke een enorme bijdrage moet leveren aan het stimuleren van de economische bedrijvigheid in Suriname en nieuwe kansen biedt aan ondernemers. De applicatie stelt personen in staat om financiële betalingen thuis te kunnen afhandelen.

Cliënten kunnen hierdoor gemakkelijker toetreden tot de online markt en met minder investeringskosten ook deelnemen aan het economisch verkeer. De efficiëntie wordt verbeterd en marktprocessen zullen versterkt worden. Dit kan zorgen voor lagere prijzen. Op dit moment zijn er vijf bedrijven die zijn aangesloten bij HOP, namelijk EBS, Telesur, Kirpalani, HSDS en Graftstone. De bankdirecteur zegt dat in de komende periode meer bedrijven zich zullen aansluiten.

Raymill Ost, directeur van Smart Secure Solutions N.V., was dankbaar dat de Hakrinbank ervoor koos om zijn bedrijf dat een lokaal bedrijf is, de (Hakrinbank Online Payment) applicatie te laten bouwen. Hij gaf aan dat er zowel de compliance regels als de internationale standaarden gehandhaafd worden om soortgelijke applicaties te testen. Hij voert aan dat de veiligheid van de systemen gegarandeerd zijn.

Mike Antonius, directeur van Telesur, zegt dat het telecombedrijf bezig is met de implementatie van de digital higway. Hij benadrukte dat HOP een belangrijke spin-off is om de verdere stappen te maken naar digital higway. “HOP moet een boost geven aan de participatie van voornamelijk Surinaamse ondernemers. En aan de interneteconomie waarin een heleboel landen al jaren heel actief in zijn. “

door Kimberley Fräser

 

More
articles