Caribische Jeugd Schaakkampioenschappen

Suriname gaat voor eerste plek

Suriname wil tijdens de Caribische Jeugd-schaakkampioenschappen (Carifta Junior Chess Championship) een heel goede beurt maken. Het streven is de eerste plaats in de wacht te slepen. De kampioenschappen, die vanavond van start gaan in het Centrum voor Financiele Eductie en Ontwikkeling (CFEO) aan de Jamaluddin-straat, vinden plaatst tot en met 3 april.

Voorzitter Frank Lo Kim Lin van de Surinaamse Schaakbond is hoopvol gestemd.

Suriname is het gastland tijdens de zevende editie van deze kampioenschappen, waaraan verder 73 schakers uit Aruba, Barbados, Bermuda, Curaçao, Jamaica en Trinidad meedoen. Ons land heeft altijd een goede beurt gemaakt. Dit toernooi wordt altijd in de periode rond pasen georganiseerd en volgens de voorzitter is het de bedoeling dat deze wedstrijden een stimulans zijn voor jongeren in de klassen U8- U20 om zich verder te ontwikkelen in de schaaksport. Surinames beste prestatie was vier jaar geleden te Barbados waarbij ons land op de tweede plek was geeindigd. Lo Kim Lin is al 5 jaar voorzitter van de Schaakbond en hij is de mening toegedaan dat de sport aan het groeien is. Er is een lange termijnplan van 7 jaar uitgezet waarbij het de bedoeling is om binnen deze periode de beste van de regio te worden. Het toernooi is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdrage van het ministerie van Sport en Jeugdzaken, benadrukt de bondsvoorzitter. Hij riep de samenleving op Suriname massaal aan te vuren. De wedstrijden worden afgewerkt aan de Jamaloodinstraat 26.

Directeur Sportzaken Luciano Mentodikromo geeft aan, dat het beleid erop gericht is om sporters zo goed mogelijk te accomoderen teneinde goede prestaties neer te zetten. Investeren in kader is ook onderdeel van het sportbeleid. Bij de schaaksport wordt momenteel gewerkt aan het opzetten van een denkcentrum met alle faciliteiten voor de denksporten. Dit gebeurt in samenwerking met de bond, het Surinaams Olympisch Comité en China. De overheid wil volgens de directeur een partner zijn van alle bonden als het gaat om de verdere ontwikkeling van de sport. Ze draagt daarom bij aan het helpen organiseren van meetmomenten waarmee het niveau van de sporters ook verder wordt opgekrikt.