Voorzitter Landbouwcoöperatie Kwatta:

‘Kredietfaciliteit van US-dollar 35 miljoen maakt landbouwers niet blijer’

Wim Bajnath, voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, is niet onder de indruk van de lening die de regering genomen heeft bij de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC) voor een kredietfaciliteit van US-dollar 35 miljoen. Volgens Bajnath zal deze kredietfaciliteit voor de landbouwers toch niet zo voordelig zijn, omdat die meer erop gericht is om de importeur te accommoderen met valuta. “Echter zal dit niet veel uitmaken, de handelaren zullen niet veel minder moeten betalen, dus voor de landbouwers zie ik niet veel voordeel”, stelt Bajnath. Volgens de regering worden met het bedrag importgoederen, zoals grond -en hulpstoffen en verpakkingsmateriaal voor de productie van basisgoederen, input voor de landbouw -en tuinbouwsector en medicijnen verbruiksartikelen, goedkoper geïmporteerd.

Dit betekent dat de productie verhoogd zal worden, er importvervanging zal plaatsvinden en de productie van basisgoederen lokaal gestimuleerd zal worden, voorts zal er een hogere bijdrage en toegevoegde waarde van de lokale private sector aan de economie zijn.

Op dit moment zijn groenten erg goedkoop, vanwege het mooie weer. “Er vindt geen waterschade plaats, er is geen dusdanige zon die de planterijen uitdroogt, dus er is nu een overschot aan groenten.” Bij de Centrale Markt kost komkommer tussen SRD 0.75 en 1.50 per stuk, oker SRD 1 per hoop van 5 stuks, sopropo SRD3.50 en tomaat SRD 3.50 per pak. Bajnath zegt dat er ook uitzonderingen zijn, zoals peper, maar over het algemeen zijn de prijzen laag. De prijzen zullen tot de maand mei aanhouden, want daarna breekt de grote regentijd aan, dat betekent dat de landbouwers dan weer te kampen zullen krijgen met waterschade aan hun planten. Het gevolg hiervan is dat er verlies geleden zal worden en de prijs weer omhoog zal gaan.

Bajnath sprak verder over het project van de UNDP die plantenkassen en geavanceerde sproeiers promoot en doneert aan landbouwers. Drie landbouwers te Weg Naar Zee werden blij gemaakt met deze donatie. De overige landbouwers worden in de gelegenheid gesteld om een kijkje te nemen bij de eigenaren die in aanmerking zijn gekomen voor de plantenkas en geavanceerde sproeiers, zodat de overige groep de voordelen daarvan kan zien en hierop kan inspelen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles