‘Binnenland jarenlang niet tot prioriteitsgebied gerekend’

Kort voor de verkiezingen van 2015, is er landelijk veel aan het volk beloofd door de regering, vooral aan de binnenlandbewoners, zo zouden er in het binnenland scholen gebouwd worden. Nu, in 2018, zijn veel plannen slechts gedeeltelijk of helemaal niet gerealiseerd. Volgens Abop-parlementariër Marinus Bee, is het binnenland jarenlang niet tot prioriteitsgebied gerekend door regeringen. Volgens hem worden Paramaribo en de randdistricten veelal als prioriteit gezien.

Bee benadrukt dat de realisatie van plannen niet alleen betrekking heeft op de dorpen in het binnenland, maar overal. Dit is volgens Bee vooral te wijten aan de slechte financiële huishouding en uitvoeringscapaciteit van de overheid. “Elk project dat de regering wil uitvoeren, heeft een moeilijkheidsgraad, maar het gaat om prioriteiten stellen”, zegt Bee. Onderwijs en gezondheidszorg zijn primair staatszorg.

Bee haalt aan dat als de overheid niet in staat is geweest om deze problemen op te lossen, dit betekent dat er geen adequate prioriteiten zijn gesteld door de regering. Verder wijst hij op het feit dat tijdens deze regering binnenlandbewoners negen maanden of langer moeten wachten op brandstof. “Deze problemen zijn in de periode met de Abop in de regering nooit voorgekomen, omdat het heel erg hoog op onze agenda stond. Echter blijft de Abop-fractie timmeren aan de weg, zodat zaken toch gerealiseerd kunnen worden door de regering”, zegt Bee.

Hij spreekt de hoop uit dat de binnenlandbewoners hun verantwoordelijkheid kennen, door mensen die het niet met hen menen, af te wijzen. Volgens hem zal kort voor de verkiezingen, de regering naar het binnenland rennen met pakketten om zodoende stemmen te winnen. Bee geeft aan dat de bewustwording onder de binnenlandbewoners aan het groeien is. “Mensen klampen zich niet meer vast aan een bepaalde politieke partij. Er vindt een verschuiving plaats en dat geeft aan dat zij de partijen aan het beoordelen zijn”, zegt Bee.

Voorts wijst hij erop dat hoewel een groot deel van de binnenlandbewoners ongeletterd is, zij kinderen en kleinkinderen hebben die in Paramaribo onderwijs genieten. Volgens hem zorgen deze kinderen ook in zekere mate voor de bewustwording en is er een duidelijke transformatie  zichtbaar doordat de binnenlandbewoners nu kritische vragen stellen aan de regering en andere partijen die zich in hun gebied willen profileren.

door Priscilla Kia

 

More
articles