Hofwijks over reshuffling: ‘Het is eerder een structuur dan incident’

Activist Curtis Hofwijks noemt de reshuffling van ministers door president Desiré Bouterse, eerder een structuur dan een incident. Dit zegt hij naar aanleiding van de aankondiging van de president dat wederom enkele ministers zullen worden vervangen. Voor de twee ministerposten die momenteel vacant zijn, namelijk Justitie en Politie en Onderwijs, zijn twee prominente leden van de Nationale Partij Suriname (NPS), Ronald Assen en Marie Levens, gevraagd om invulling hieraan te geven .

Hofwijks vindt de argumenten zwak die ex-minister Ronald Assen publiekelijk heeft aangegeven voor het weigeren van de ministerpost. Assen gaf onder andere aan dat hij als lid van de groene partij deze functie als JusPol-minister niet zal bekleden. “Als je geschikt bent voor een post, zou je die wel kunnen aannemen”, stelt Hofwijks. Echter is hij zich ervan bewust dat niemand op zijn eigen manier een functie zal kunnen bekleden onder Bouterse.

Bouterse heeft in een periode van acht jaar, vijfentwintig ministers gereshuffled. Hofwijks dat als de lijn doorgetrokken wordt naar de tijd van revolutie, dan zijn het er meer dan honderd. Volgens Hofwijks heeft dit meer te maken met het accommoderen van bepaalde personen. “Door zoveel ministers te verwisselen, help je het probleem niet oplossen, want toch merken we geen positieve veranderingen in het beleid van de regering. Dus het probleem ligt niet bij de ministers, maar bij de huidige regering”, aldus Hofwijks. Voorts zegt hij dat de ministeries beheerd worden door de adviseurs bij het Kabinet van de President. Het volk moet volgens hem dus niet verwachten dat dit de laatste reshuffling van de president wordt.

Next Generation Movement

Hofwijks zegt dat ‘We zijn Moe’ de geplande demonstratie die georganiseerd wordt door de Next Generation Movement, ook zal ondersteunen. Xaviera Jessurun staat achter deze organisatie en was ook altijd aanwezig tijdens de acties van ‘We zijn Moe’. Next Generation Movement heeft voor 22 maart een protestactie gepland. De beweging zal actie voeren tegen de aangekondigde maatregelen door de regering, met name de invoering van de belasting op de toegevoegde waarde (btw), maar ook omdat de president een deel van zijn bevoegdheden wil overdragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Het doel van deze actie is om de regering naar huis te sturen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles