Samenwerkingsraad belangrijk voor ontwikkeling Guyana en Suriname

De minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Yldiz Pollack-Beighle, zei hedenmorgen bij de opening van de 8e vergadering van de Samenwerkingsraad Guyana-Suriname bij het hoofdkwartier van het ministerie aan de Henck Arronstraat, dat president Desiré Bouterse samen met het staatshoofd van Guyana een belangrijke stap heeft genomen in de bilaterale samenwerking door het reactiveren van de Samenwerkingsraad. Volgens Pollack-Beighle is deze raad belangrijk voor de ontwikkeling van beide landen. De Samenwerkingsraad, ook wel de Cooperation Council, is er onder meer op gericht om de samenwerking tussen Guyana en Suriname te monitoren en waar nodig oplossingen aan te dragen voor eventuele uitdagingen en knelpunten die zich in het proces van samenwerking kunnen voordoen.

De BuZa-minister haalde aan dat de vooruitgang die is geboekt sinds de 7e vergadering in februari 2017, de waarde heeft bewezen van het besluit van de twee staatshoofden om de samenwerking te versnellen. Ze voerde daarnaast aan dat de 7e vergadering het bewijs is dat de twee landen een impuls nodig hadden voor het reactiveren van deze raad. In dat kader haalde ze aan dat de Samenwerkingsraad van groot belang is voor zowel Guyana als Suriname om hun relatie verder te ontwikkelen en te verstevigen op diverse gebieden, voorts kunnen de twee landen elkaar ook aanvullen op diverse gebieden.

De geschiedenis heeft volgens de minister bewezen dat vergaderingen van de Samenwerkingsraad op het gebeid van landbouw, immigratie, het zakendoen, handel en toerisme en het milieu, heel vruchtbaar zijn geweest. Hoewel de raad nu volgens Pollack-Beighle op het juiste pad is, is ze de mening toegedaan dat er meer werk aan de winkel is. Dit werk moet niet alleen door de twee overheden gedaan worden, alle stakeholders zullen hieraan moeten bijdragen.

Verder sprak de minister de hoop uit dat het werk van de Samenwerkingsraad verder verdiept zal worden en zal resulteren in wederzijds belang en voordelen. Ze haalde aan dat beide landen te kampen hebben met een uitdaging als het aankomt op de effecten van klimaatsverandering, gebruik van milieuvoordelen voor kustgebieden evenals maatregelen om olierampen in onze wateren te voorkomen.

Ook is Suriname erin geïnteresseerd om de relatie met ons buurland Guyana, te verbreden en te versterken op het gebied van nieuwe technologie waarbij er samen naar mogelijkheden gekeken kan worden om de economie, natuurlijke hulpbronnen en energie verder te ontwikkelen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles