Agrarisch bedrijf Saramacca in volle productie

Het agrarisch bedrijf Von Freyburg te Saramacca, is in volle productie. Dit zegt Humphrey Warsodikromo, coördinator van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij geeft aan dat het bedrijf met 60-70 manschappen van het ministerie van Defensie wordt gedraaid. Het bedrijf valt onder het ministerie van Defensie en voorziet voor 100 procent in de behoefte aan groenten voor het leger. Indien er een overschot aan groente is, wordt dat gedoneerd aan sociale instellingen waaronder kindertehuizen en bejaardentehuizen.

Sinds kort worden er ook slacht- en legkippen gekweekt. In het kader hiervan en op het verzoek van het ministerie van Defensie, heeft het ministerie van LVV een vijfdaagse pluimveesectortraining verzorgd. De training werd vanmorgen afgesloten.

Aan de training hebben 29 militairen en ex- militairen deelgenomen. Allen hebben de training met succes afgerond en kregen een certificaat uitgereikt. LVV- minister Soeresh Algoe, geeft aan dat de training als onderdelen had hoe te starten met het kweken van kippen vanaf de hokken tot de inzet van kuikens en het traject hierna. Algoe zei ook dat er een hele goede samenwerking is tussen zijn ministerie en dat van Defensie. Zo heeft op verzoek van belanghebbenden, het ministerie verschillende trainingen verzorgd waaronder kassenteelt, kleine herkauwers en runderen. De spin-off van deze training zal volgens de minister zijn, dat ook zij een belangrijke rol kunnen gaan vervullen om de lokale markt te voorzien van kip. De bewindsman benadrukte dat landbouw en veeteelt samen met elkaar gaan. Zo legde hij uit dat je binnen de landbouw verschillende categorieën producten hebt die ingedeeld zijn in de categorieën waaronder A, B en C. De C – producten kunnen volgens hem dan dienen als voeding of verwerkingsmateriaal voor de veeteelt waaronder kippen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles