Luizen teisteren GLO-scholen

Luizen schijnen de leerlingen van het Gewoon Lager Onderwijs (GLO) in ons land te teisteren. Verschillende lagere scholen hebben tegenover de redactie bevestigd, dat zij inderdaad te kampen hebben met leerlingen die luizen hebben. Luizen verspreiden zich al gauw van de ene naar de andere leerling.

Naomi Samidin, NDP-parlementariër tevens lid van de vaste commissie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt desgevraagd dat de luizenproblematiek op met name de lagere scholen, al sinds jaar en dag bestaat. Zij geeft aan dat zij er niet zeker van is dat er sprake is van een luizenplaag op de scholen, omdat er hiernaar eerst onderzoek gedaan moet worden. Indien er inderdaad sprake is van een dergelijke plaag, moet volgens de parlementariër de hulp ingeroepen worden van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG).

Samidin benadrukt dat hygiëne van groot belang is, maar zegt tegelijkertijd op basis van haar ervaring, dat de drager van de luizen deze in korte tijd onbewust verspreidt onder andere leerlingen. Zij voert aan dat de persoonlijke hygiëne en ook de omgeving van grote invloed is op de luizenproblematiek. Luizen huisvesten zich voornamelijk in het haar en vermeerderen zich binnen een mum van tijd, indien er geen tijdige aanpak plaatsvindt. “Ouders moeten erop toezien dat hun kinderen netjes en schoon naar school gaan”, aldus de volksvertegenwoordiger. Zij stelt dat de kinderen er zelf weinig aan kunnen doen en zegt dat het voornamelijk de verantwoordelijkheid is van de ouders om in te grijpen. Op de scholen wordt er door de directies ook maatregelen getroffen om verandering te brengen in de situatie. Leerlingen die luizen hebben, wordt gevraagd om enkele dagen thuis te blijven.

Samidin zegt dat dit niet helemaal juist is, omdat het kind dan het recht op onderwijs wordt ontnomen. Zij ziet graag dat het BOG wordt ingeschakeld en dat er een voorlichtingscampagne wordt gestart over hoe luizen aan te pakken. De volksvertegenwoordiger merkt op dat wij de gevolgen van het hebben van luizen bij kinderen niet moeten onderschatten, zo is de kans groot dat deze kinderen het slachtoffer worden van een vorm van pesten als mede leerlingen erachter komen dat zij luizen hebben. Dit kan volgens haar effect hebben op de leerprestaties van het kind. Samidin benadrukt dat het een kwestie is van een samenspel tussen de ouders en de scholen met ondersteuning van de overheid.

 

More
articles