ONGEZOND VERVOERSYSTEEM

In de afgelopen weken  heeft de enorm toegenomen filevorming in verschillende delen van Paramaribo  en omstreken, voor veel irritatie gezorgd bij automobilisten en andere deelnemers aan het verkeer.  De overheid en in deze het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie,  heeft binnen het vervoersysteem enkele aanpassingen toegepast. Deze aanpassingen betreffen onder andere het afsluiten van wegen ter verbetering van het wegdek en in bepaalde gevallen het vernieuwen van afwateringssystemen. Wat de overheid c.q. het voormelde ministerie ook gedaan heeft, is op bepaalde wegen de rijrichting aan te passen. Zo heeft men de beide rijbanen van de Ringweg (noordelijk en zuidelijk rijgedeelte) tot één richting gemaakt. Het ministerie heeft naar onzes inziens de zaak aldaar niet goed bekeken en onvoldoende rekening gehouden met de dagelijkse doorstroming van het verkeer en zijn frequentie.  Hierdoor zijn er in andere straten van Paramaribo-Noord, elke ochtend en middag binnen het zogeheten forensenverkeer, enorme files.  Aan de Kwattaweg zitten automobilisten binnen zowel het personenvervoer als het beroepspersonenvervoer dagelijks muurvast in de files.

Dat komt naar wij vernemen door de geplaatste verkeerslichten, die een vlotte doorstroming van het verkeer eerder vertragen dan versnellen.  Vanuit het zuiden is het al jaren zo, dat de forensen die uit Wanica richting stad rijden, problemen hebben met het snel bereiken van hun dagelijkse bestemming.  Het vervoersysteem in ons land heeft al decennialang niet de juiste en benodigde verbetering ondergaan, die noodzakelijk is om een snelle doorstroom van het verkeer mogelijk te maken.  Men heeft om vermoedelijjk politieke redenen zeer onvoldoende aandacht besteed aan het tijdig verbeteren van het vervoersysteem door het wegennet aan te passen en af te stemmen op het zeer snel toenemende wagenpark. Door dit decennialang talmen en niet voldoende geld vrijmaken voor de verbetering van het wegennet in de stad en daarbuiten, zit de zaak nu dagelijks op bepaalde momenten( in de ochtend en in het middaguur) muurvast.

Als een doekje voor het bloeden, is de overheid c.q. Openbare Werken, Transport en Communicatie, ertoe overgegaan slecht doordachte ad hoc maatregelen te nemen in de hoop dat het dagelijks verkeer beter zou gaan vlotten. De zaak is echter van kwaad tot erger gemaakt en zulks tot zeer groot ongenoegen van deelnemers aan het verkeer. Heeft de overheid er wel bij stilgestaan,  hoeveel meer brandstof er verloren gaat in de dagelijkse files. Deze extra brandstof  moet ook aangeschaft worden met kostbare deviezen waar de staat Suriname, thans groot gebrek aan heeft.  Het ministerie van OWT&C, dient naar onze mening een intensieve verkeersprognose te laten maken door echte deskundigen, die uiteindelijk een goed beeld zal verschaffen wat er gedaan moet worden ter verbetering van ons vervoersysteem.

Er dient gewerkt te worden aan een gewenst en minimaal noodzakelijk autoverkeerswegennet dat in een gezond vervoersysteem zal resulteren.  Zoals men thans aan het rommelen is, zal slechts tot meer chaos leiden en zeker geen verbeterde doorstroming van het dagelijkse verkeer tot gevolg hebben. In het geval van de veranderingen aangebracht in de rijrichtingen aan de Ringweg, vragen wij ons in gemoede af, of er wel een gedegen verkeersprognose gedaan is die een voorspelling geeft van de maatgevende intensiteit van het verkeer op dagbasis aldaar.  Dat er aldaar een verkeerde beslissing is genomen, staat voor ons buiten kijf.

 

More
articles