Guillermo Udenhout verscherpt tijd tijdens 28ste Kourou Marathon

Het is onze landgenoot Guillermo Udenhout alias “Rasta” gelukt zijn looptijd van de marathon scherper te stellen. Tijdens de 28 editie van de “Marathon De L’Espace” in ons oosterbuurland Frans-Guyana, klokte Udenhout drie uren en 37 seconden (03.00.37).

Deze tijd is 12.02 minuten beter dan de tijd waarmee hij vorig jaar als eerste Surinamer de finishlijn passeerde tijdens de Srefidensi marathon. Toen liep Uden-hout een tijd van 03:12:39. Zijn tijd bij de Kourou Marathon 2018 is dus een duidelijke verbetering van meer dan 12 minuten. De 46-jari-ge lange afstandsloper is dan ook heel blij.

Hij ging als vijfde over de finishlijn, wat beter was dan zijn resultaat van het vorig jaar toen hij als tiende renner de finishlijn van de Kourou Marathon passeerde. “We hadden zware tegenwind”, reageert de lange afstandsloper van Suriname telefonisch vanuit zijn verblijf in Kourou. Hij is tevreden over de loop. “Ik heb mijn tijd van vorig jaar verbeterd en dat wordt door de Fransen hier gezien als een byzondere prestatie.”

Een zeer opmerkelijk en gedenkwaardig moment vond Udenhout de ondersteuning van een Fransman op de fiets. “Tijdens de loop vroeg hij mij of ik Udenhout was. Toen ik ja antwoordde, sprong hij op zijn fiets en heeft mij vanaf dat punt toen ondersteund door met mij mee te rijden en mij aan te vuren. Tegen toeschouwers langs de weg schreeuwde hij..: dit is Udenhout uit Suriname.

Rasta..Rasta!” Udenhout is onder de indruk van deze behandeling en zegt zich goed te voelen. Dinsdag of woensdag denkt hij in Suriname te zijn teruggekeerd. Naar zijn zeggen is de 28ste Kourou Marathon gewonnen door een Afrikaan, gevolgd door een atleet uit Guadeloupe, weer een atleet uit Africa, vierde is een atleet uit Frankrijk en hij, Udenhout als vijfde, viel ook in de prijzen.

Udenhout ziet de Kourou Marathon als een geschikte trainingslocatie voor Surinaamse lange afstandslopers. De loop gaat over 42 km en 195m en werd in 1991 ingesteld ter gelegenheid van de 42ste lancering van de Ariane raket, de mo-tor van het economische gebeuren in Kourou en status-symbool van dit Franse overzeese gebied.

Het evenement wordt elk jaar weer in de derde week van maart gehouden, mits er geen bijzonderheden gemeld worden vanuit de leiding van de lanceerbasis.

De route die is uitgezet ligt tussen het plaatsje des Roches en het complex van de raketlanceerbasis. De deelnemers moeten tijdens de marathon de afstand heen (de helft van de marathon) en terug afleggen.

(DRP)