Bhikharie hekelt afhankelijkheid padieboeren van opkopers

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), hekelt het dat de padieboeren afhankelijk zijn van de opkopers van padie. Volgens Bhikharie zijn de opkopers de grote mannen in de rijstsector die de opkoopprijs door het keelgat van de boeren duwen. Dit is volgens hem mogelijk, omdat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geen beleid maakt op dit gebied.

Afgelopen zaterdag heeft de regering een onderhoud gehad met stakeholders binnen de rijstsector, waarbij de knelpunten in de sector aan de overheid zijn voorgehouden. De overheid heeft beloofd volgende week dinsdag te zullen antwoorden. Hoewel de BSP niet uitgenodigd was voor deze ontmoeting, zegt Bhikharie dat alle stakeholders vertegenwoordigd moeten zijn in een instituut waar samen wordt overlegd over de opkoopprijs van padie.

Hij vindt het niet in de haak dat hoewel de kostprijs van padie tussen de SRD 55 en SRD 60 per baal ligt, de opkoopprijs beneden de SRD 30 is. Volgens Bikharie is het mogelijk om de boeren minimaal SRD 140 als prijs per baal padie aan te bieden. Dit in tegenstelling tot de SRD 90 en SRD 100 die nu (informeel) wordt geboden.

Volgens hem kan er zelfs tot SRD 180 geboden worden, terwijl de opkopers toch winst maken. Door de lage prijzen die worden geboden voor padie, zijn boeren genoodzaakt geld te lenen bij de opkopers om achterstanden in te lopen en in te zaaien. Boeren worden hierdoor genoodzaakt hun padie af te leveren aan de opkopers. Veel boeren kunnen volgens Bhikharie niet naar de bank voor een lening vanwege de hoge rentes. Als gevolg van deze situatie, zijn veel boeren gestopt met de rijstsector, terwijl andere hun eigendommen zijn kwijtgeraakt, omdat zij hun schuld bij de bank niet konden aflossen.

Bhikharie geeft aan dat de BSP zal blijven aandringen op hogere prijzen voor de padie. Hij vindt het jammer dat de padieboeren zo hard moeten werken, maar toch niet weten hoeveel zij zullen ontvangen voor hun padie. Bikharie wijst erop dat de overheid beloofd had met kostenverlagende maatregelen te komen, maar of zij dat daadwerkelijk wil doen, is punt twee. Hij geeft aan dat er diverse maatregelen zijn, zoals de government take die SRD 1.90 per liter brandstof bedraagt, af te schaffen of terug te brengen naar beheersbare proporties. Ook noemt hij het op tijd leveren van brandstof voor de Wakaypompen en het onderhouden van de hoofdinfrastructuur in Nickerie.

-door Priscilla Kia-

More
articles