WEDEROM NIET ANDERS?

Zijn we om welke reden dan ook, wederom niet in staat om Surinaamse verdachten  in de zaak van de narco-duikboot zichtbaar te maken, aan te houden en voor te geleiden bij het Openbaar Ministerie en vervolgens de rechter-commissaris in strafzaken?  Tot op heden zijn er zeven Columbianen en een Cubaan aangehouden, waaronder een vrouw, die naar verluidt, een zeer belangrijke rol moet hebben vervuld in deze criminele aangelegenheid.  De minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, verklaarde onlangs dat het om een strikt buitenlandse aangelegenheid gaat. Er zouden dus geen Surinamers bij betrokken zijn. Hoe kan de bewindsman een dergelijke verklaring afleggen, terwijl het politieonderzoek nog in volle gang is?  Hoe is het mogelijk, dat Spaanssprekende buitenlanders hier neerstrijken op een perceel in het district Saramacca en toebehorende aan een Surinamer, een kanaal laten graven met zwaar materieel van vermoedelijk ook een Surinamer, vervolgens een narco-duikboot laten bouwen of afbouwen  en dan toch geen medewerking hebben gehad van Surinaamse krachten?  Hier klopt dus duidelijk iets niet en heeft de minister bewust of onbewust niet de juiste informatie naar buiten gebracht.  De reeds in verzekering gestelde buitenlanders die verdacht worden zich bezig te houden met de grensoverschrijdende criminaliteit, kunnen onmogelijk hier zijn beland  zonder in ons land de nodige contactpersonen te hebben gehad. Het schip waarin geen drugs werden gevonden, moest vrijwel zeker hier een enorme lading, vermoedelijk cocaïne, ophalen en vervoeren naar een andere bestemming. Volgens ingewijden zou op zijn minst 5000 kilo cocaïne in de narco-duikboot worden geladen.  De drugs moeten dus nog steeds binnen onze grenzen verborgen liggen en het is dan ook niet vreemd, dat de opsporingsdiensten naarstig op zoek zijn naar het verderfelijke spul. Ondertussen blijft een groot deel van de gemeenschap met belangstelling dit onderzoek volgen en is men vooral benieuwd, of er dit keer wél Surinaamse verdachten aangehouden zullen worden.  Sceptici houden er wel rekening mede, dat ook deze zaak op een gegeven moment op dood spoor zal belanden, omdat bepaalde mensen bewust roet in het eten zullen gooien. De belangen binnen dit circuit van de misdaad zijn namelijk ongelooflijk groot.Zijn we om welke reden dan ook, wederom niet in staat om Surinaamse verdachten  in de zaak van de narco-duikboot zichtbaar te maken, aan te houden en voor te geleiden bij het Openbaar Ministerie en vervolgens de rechter-commissaris in strafzaken?  Tot op heden zijn er zeven Columbianen en een Cubaan aangehouden, waaronder een vrouw, die naar verluidt, een zeer belangrijke rol moet hebben vervuld in deze criminele aangelegenheid.  De minister van Justitie en Politie, Ferdinand Welzijn, verklaarde onlangs dat het om een strikt buitenlandse aangelegenheid gaat. Er zouden dus geen Surinamers bij betrokken zijn. Hoe kan de bewindsman een dergelijke verklaring afleggen, terwijl het politieonderzoek nog in volle gang is?  Hoe is het mogelijk, dat Spaanssprekende buitenlanders hier neerstrijken op een perceel in het district Saramacca en toebehorende aan een Surinamer, een kanaal laten graven met zwaar materieel van vermoedelijk ook een Surinamer, vervolgens een narco-duikboot laten bouwen of afbouwen  en dan toch geen medewerking hebben gehad van Surinaamse krachten?  Hier klopt dus duidelijk iets niet en heeft de minister bewust of onbewust niet de juiste informatie naar buiten gebracht.  De reeds in verzekering gestelde buitenlanders die verdacht worden zich bezig te houden met de grensoverschrijdende criminaliteit, kunnen onmogelijk hier zijn beland  zonder in ons land de nodige contactpersonen te hebben gehad. Het schip waarin geen drugs werden gevonden, moest vrijwel zeker hier een enorme lading, vermoedelijk cocaïne, ophalen en vervoeren naar een andere bestemming. Volgens ingewijden zou op zijn minst 5000 kilo cocaïne in de narco-duikboot worden geladen.  De drugs moeten dus nog steeds binnen onze grenzen verborgen liggen en het is dan ook niet vreemd, dat de opsporingsdiensten naarstig op zoek zijn naar het verderfelijke spul. Ondertussen blijft een groot deel van de gemeenschap met belangstelling dit onderzoek volgen en is men vooral benieuwd, of er dit keer wél Surinaamse verdachten aangehouden zullen worden.  Sceptici houden er wel rekening mede, dat ook deze zaak op een gegeven moment op dood spoor zal belanden, omdat bepaalde mensen bewust roet in het eten zullen gooien. De belangen binnen dit circuit van de misdaad zijn namelijk ongelooflijk groot.
****
Voor de een wel, maar voor de ander weer niet.  De een krijgt wel toestemming zijn activiteiten c.q. festiviteiten op het Onafhankelijkheidsplein te organiseren en de ander wordt botweg geweigerd. Zo kregen onze moslim broeders aan het einde van de Ramadan geen toestemming een gebedsbijeenkomst op het ‘plein’ te houden, maar werd er wel  toestemming verleend voor de activiteiten in verband met Holi Paghwa. En naderhand werd overduidelijk geïllustreerd hoeveel schade de laatstgenoemde activiteit aan het Onafhankelijkheidsplein heeft veroorzaakt.  De organisatoren van Earth Hour, mogen dit jaar ineens niet op het  ‘plein’ verschijnen en als excuus werd vanwege de overheid gesteld, dat de beslissing te maken heeft met de renovatie van het plein. Wat valt er eigenlijk nog te renoveren nadat alles platgetrapt is tijdens Paghwa? Het hele beleid van deze overheid met betrekking tot het Onafhankelijkheidsplein, is een aanfluiting.  De regering Bouterse zal voor wat betreft het plein, pas waardering genieten indien ze niemand meer toestemming geeft het plein te betreden voor welke activiteit of festiviteit dan ook . Ook de organisatoren van Earth Hour hadden moeten begrijpen dat ze momenteel niet op het ‘plein’’ kunnen komen. Het betreden van het plein door deelnemers aan de Earth Hour activiteit, zou een additionele schade tot gevolg hebben.