Pengel: ‘Verbind jezelf met de aarde’

Earth Hour kick-off op de Maria Hartman school

De slogan van Earth Hour luidt dit jaar: ‘Connect 2 Earth’, waarnemend minister Patrick Pengel van Onderwijs, gaf aan de hand hiervan, de leerlingen van de Maria Hartman school mee om zichzelf te zien als één met de aarde. “Jij bent de aarde en de aarde is jou”, aldus Pengel. De kick-off van Earth Hour 2018 vond vandaag plaats op de bovengenoemde school. Pengel zei aan de leerlingen om zuinig om te gaan met de aarde, zodat zij en de generaties die na hen volgen, ook kunnen leven in een land met een mooie natuur die door een ieder beschermd wordt. De bewindsman gaf verder aan, dat de regering er steeds aan werkt om dingen die niet zo goed gaan, met name in de mijnbouw, hard aan te pakken. “Als je het niet op de verantwoordelijke manier doet, gaat niets meer daar groeien. De regering moet dus constant denken aan manieren om op een duurzame manier deze economie via mijnbouw te ontwikkelen, maar met zo min mogelijk permanente schade aan de natuur.” Ook haalde Pengel aan dat het Minimata-verdrag dat vorige week is geratificeerd, een stap is om samen met andere landen het gebruik van kwik te stoppen. “Kwik wordt veel in de mijnbouw gebruikt en ons streven is om het gebruik van dit middel in de komende terug te dringen.”

De campagne Earth Hour wordt uitgevoerd door Stichting The Back Lot en financieel ondersteund door de World Wildlife Fund (WWF) en Fernandes Bottling Company.

“Ik wil ook verantwoordelijk zijn voor een goede en gezonde aarde”, zo zei Jerry Pinas, vertegenwoordiger van de WWF, tegen de leerlingen. Pinas zegt dat in het WWF-netwerk Suriname vier keer voorkomt. “Zo klein is ons land, maar toch hebben we een grote impact op de wereld. WWF steunt dit project, omdat Suriname voor bijna 94 procent uit bos bestaat. Wij moeten daarom heel zuinig zijn op onze bossen en onze hele natuur”, aldus Pinas.

De kick-off van deze campagne vindt elk jaar op een andere school plaats. Dit jaar was de Maria Hartman school aan de beurt, waar ook de Giant Earth Bal estafette werd gelopen rondom de school en een stukje op de openbare weg met het doel om de aandacht van de volwassenen te trekken. Aan de Earth Hour campagne zijn tal van activiteiten verbonden. De hoofdactiviteit is de wandelloop en het Earth Hour event. Op 24 maart wordt voorafgaand aan Earth Hour, een wandelloop gehouden. Tegen 18:30 uur wordt vanuit de Palmentuin met de Giant Earth Ball door de binnenstad van Paramaribo gelopen onder begeleiding van een brassband en padvinders. De eindstreep is het Onafhankelijk-heidsplein, waar ook diverse activiteiten worden gehouden. Dit jaar zal dat gebeuren in de vorm van een voorstelling in het donker.

Het educatietraject is een andere activiteit. In samenwerking met de kunstenaar Kim Sontosoemarto en vrijwilligers, zullen leerlingen van lagere scholen in Paramaribo, ook dit jaar petflessen recyclen en omtoveren tot prachtige kunstwerken die ook als lamp gebruikt kunnen worden. Deze lampen zullen tijdens Earth Hour het Onafhankelijkheidsplein verlichten als het licht voor een uur uitgaat. Daarnaast worden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om een eigen film te produceren met als thema: ‘Connect 2 Earth’. Aan leerlingen van de zesde klas van de lagere school wordt een training video-editing verzorgd, waarbij ze in een sessie van een uur leren hoe ze een one-track-video kunnen maken met hetzelfde thema. De mooiste filmpjes worden op 24 maart op het Onafhankelijkheidsplein vertoond.

-door Kimberley Fräser-