Belfort over drugsduikboot:

Surinaamse politie volledig toegerust, overheid is onwillig

Volgens Abop-parlementariër Edward Belfort, is de Surinaamse overheid onwillig om helderheid te brengen in de zaak waarbij de Surinaamse politie een duikboot heeft gevonden die hoogstwaarschijnlijk bestemd was voor internationaal transport van cocaïne. Dit terwijl de Surinaamse politie volgens Belfort volledig toegerust is om de zaak op te lossen.

In de zaak zijn tot nog toe acht personen aangehouden, waarvan zeven met de Colombiaanse nationaliteit en één met de Cubaanse nationaliteit. De buitenlanders die vermoedelijk illegaal in Suriname vertoeven, zijn op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Belfort geeft aan zijn bedenkingen te hebben over de verrichtingen en handelingen van de overheid. Volgens hem moesten de autoriteiten al over veel meer informatie beschikken, vooral omdat de buitenlandse autoriteiten de zaak al lang gade hebben geslagen.

“Het gaat om drugstransport, dat betekent dat er drugs hier in het land zijn. En er zijn zeker Surinamers erbij betrokken, omdat het terrein waar de boot is gevonden aan een Surinamer toebehoort”, geeft Belfort aan. Volgens hem moet de overheid alvast daar beginnen. Hij is van mening dat de overheid niet willig is om de zaak te onderzoeken, vermoedelijk omdat ze op de hoogte is van wat er speelt.

Suriname is vooral het afgelopen jaar aangemerkt als een doorvoerland van cocaïne. Wereldwijd zijn er diverse cocaïneladingen onderschept die Suriname als oorsprong hadden. Zo heeft de Spaanse politie 4000 kilo cocaïne in een vloer van een schip gevonden, terwijl de Franse politie 750 kilo aan boord van containerschip heeft onderschept. Ook in de haven van Rotterdam werd vorig jaar in totaal bijna 2000 kilo onderschept. “Van al deze drugszaken hebben we niets meer gehoord. Als de overheid inderdaad de zaken wilde oplossen, had ze meteen hulp waar nodig ingeroepen. Ook had ze de samenwerking met de Drug Enforcement Agency (DEA) voor de Guyana’s en andere internationale organisaties voor drugsbestrijding versterkt”, haalt Belfort aan.

Dat er een duikboot in Suriname gevonden wordt met het doel drugs te transporteren, is volgens Belfort een teken dat Surinamers deel uitmaken van goed georganiseerde en professionele bendes die bij de drugstransporten betrokken zijn. “Ik, vind het jammer dat de minister niets hierover zegt, terwijl het imago van Suriname aangetast wordt”, aldus Belfort.

-door Priscilla Kia-