Pompprijs Suriname sterk beïnvloed door wisselkoers

“Wij als Shell/SOL garanderen de kwaliteit van onze producten. Voor ons is van belang, dat wij denken aan het milieu en de portemonnee van onze klanten, vandaar dat wij zwaar zijn gaan investeren in de additieven waarbij ons merk voordelen creëert voor land en volk, daarmee onderscheiden wij ons van de concurrent”, dit zegt Mark Goede, General Manager van SOL Suriname. Goede zegt, dat de SOL de beste kwaliteit brandstof op de markt brengt met de kenmerken waarnaar het land op zoek is.

Toch ontstaat er bij elke verhoging bij de pomp ophef over het feit dat de brandstofprijzen op de internationale markt dalen, maar in Suriname lijken die juist vaker pieken te hebben dan dalen. Goede zegt, dat hij dit vaker hoort, daarom legt hij het proces van inkoop tot de pompprijs uit. “Er is een wereldmarktprijs, op basis daarvan wordt ingekocht.

De wereld is in regio’s verdeeld en iedere raffinaderij die gevestigd is in die bepaalde regio, hanteert die wereldmarktprijs en zet daarop een premium, daarnaast worden vervoerskosten gemaakt bij het verschepen van de olie.

Als wij bijvoorbeeld olie zouden kopen in Rusland, kan dat goedkoper zijn, maar de vervoerskosten komen hoger te liggen dan wanneer wij bijvoorbeeld in Trinidad zouden opkopen (momenteel betrekt de SOL zijn olie hoofdzakelijk uit de USA).

De oliemaatschappijen kopen dus bij de raffinaderijen in de regio en als de lading komt naar Suriname, gaan de gegevens naar het ministerie van Handel en Industrie en dat plaatst de go-vernment take en de marges van de maatschappijen erbij, dat wordt uiteindelijk de pompprijs. Wat de pompprijs in Suriname sterk beïnvloedt, is de wisselkoers, de inkoopprijs van brandstof wordt nog steeds in US-dollars betaald. Dus om de prijs van olie terug te rekenen, moet je de US-dollar wisselkoers nemen van SRD 7,53. Vandaar dat de pompprijs in Suriname relatief hoger lijkt, want de wisselkoers en de wereldmarktprijs bepalen het daadwerkelijke tarief bij de servicestations”, aldus Goede.

Inkoopbeleid

Veel mensen vragen zich af waarom onze olieprijzen nooit gelijk met die van de wereldmarkt dalen. “Het antwoord is eenvoudig, wanneer de prijzen op de wereldmarkt stijgen, dan zijn onze prijzen bij de pomp stabiel. Het gaat hier om het inkoopbeleid, want wanneer je miljoenen liters hebt ingekocht tegen een bepaalde prijs, dan moet je die voorraad ook eerst verkopen tegen die prijs alvorens een prijsaanpassing kan geschieden. Dit is het vertragende effect van de pompprijs in Suriname, want de volgende voorraad is misschien tegen een hogere prijs ingekocht, waardoor de prijs bij de pomp weer zal moeten stijgen. Er wordt altijd rekening gehouden dat de prijzen bij de pomp om de twee tot drie weken kunnen veranderen. De mens reageert natuurlijk heel emotioneel in dit soort situaties, wanneer je leest dat de olieprijs wereldwijd is gedaald, wil men dat ook gelijk zien gebeuren in zijn eigen omgeving, helaas kan dat niet”, zegt Goede.

 

SOL vs GoW2

Per maand komen er ongeveer vier tankboten van de SOL naar Suriname, die vervoeren smeermiddelen, unleaded, diesel en aviation fuel in verschillende hoeveelheden per levering. De voorraad van de SOL is daarom altijd voor minimaal twee weken gedekt, totdat de volgende boot naar Suriname komt. De SOL voorziet momenteel alle Shell- en SOL pompstations, ook worden de pompstations van Roy Boedhoe volledig voorzien en daarnaast zijn er aantal ‘witte pompen’ (dit zijn pompstations zonder bekende naam), die benzine en smeermiddelen afnemen bij de SOL.

Vaak worden de prijzen van de GoW2 pompstations vergeleken met die van de Sol/ Shell. Indien de pomprijs bij GoW2 lager ligt dan die van de Sol, dan is men snel geneigd om bij GoW2 te tanken. “Gezien de economische situatie merk je al snel, dat men op alle extra uitgaven let, maar deze prijsverschillen kunnen ook een strategie zijn vanuit Staatsolie. Er zijn vaak momenten dat de pompprijs van Gow2 onder onze pompprijs ligt, maar dat kan ook zijn omdat diesel en gasoline van GoW2 hier wordt geraffineerd en de kosten anders liggen. Onze pompprijzen mogen dan vaak hoger liggen dan die van Gow2, maar wij zijn wel de enige in Suriname die additieven heeft in onze olie en dit zorgt voor een langere levensduur van je auto. Kortom, onze brandstof is gewoon schoner”, zegt Goede.

Marktaandeel

Shell/SOL bezit in Suriname het grootste marktaandeel als het gaat om pompstations. Als de servicestations van Boedhoe erbij worden gerekend, kan er een schatting worden gemaakt van ongeveer 70-75 procent marktaandeel voor de benzinemarkt. Als er wordt gekeken naar de markt voor smeermiddelen, dan bezit Shell/ SOL momenteel 65 procent van de Surinaamse markt.

Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende merken die worden verkocht, maar SOL voorziet de Surinaamse markt nog steeds volop van smeermiddelen. Daarnaast maken de grote multinationals, zoals Newmont, ook gebruik van de smeermiddelen die SOL aanbiedt, ook omdat SOL altijd extra service en training aanbiedt voor het personeel. SOL Suriname blijft hoge internationale standaarden hanteren en zal altijd garant staan voor de producten die het op de markt brengt.
door Gladys Findlay