Guillermo “Rasta” Udenhout naar Kourou Marathon

Marathonloper Guillermo “Rasta” Udenhout zal Suriname vertegenwoordigen tijdens de 28ste editie van de Kourou Marathon, de zogeheten “Marathon De’Lespace”. De Surinaamse lange afstandsloper is vrijdag vertrokken richting Kourou/Frans-Guyana, alwaar hij het zal opnemen tegen sterke toppers uit Frankrijk. Ook andere buitenlandse toppers zullen een gooi doen naar het kostbare eremetaal voor de lange afstand. Er zal gelopen worden in verschillende categorien waaronder een bedrijvenklasse.

Udenhout zal meedoen in de categorie voor 40-plussers. Desgevraagd zegt de atleet zich goed te voelen. Zijn streven is erop gericht een goede tijd neer te zetten. “Als ik binnen 3 uren de marathon kan afmaken ben ik blij”, zegt Udenhout desgevraagd tijdens een telefonisch gesprek vanuit Kourou. Hij vindt dat tijd een heel belangrijk aspect is bij het lopen van de marathon. “Door je tijd val je op.” Hij krijgt het niet gemakkelijk tijdens deze marathon, die vorig jaar gewonnen werd door Said El Medouly in een tijd van 2 uren, 30 minuten en 23 seconden. Als tweede eindigde vorig jaar Adrien Guiomar met een tijd van 2 uren, 32 minuten en 11 seconden, terwijl Habib Mosbah met een tijd van 2 uren, 35 minuten en 26 seconden over de eindstreep ging. Bij de vrouwen pak-te Carine Loyer toen het goud met een tijd van 3 uren, 3 minuten en 42 seconden, gevolgd door Caroline Marlet van Suriname met een tijd van 3 uren, 39 minuten en 37 seconden. Als derde passeerde Emmanuelle Brothier toen de finishlijn met een tijd van 3 uren, 45 minuten en 29 seconden. Volgens Udenhout heeft hij een persoonlijke uitnodiging ontvangen van de organisatie van de marathon in Kourou. De organisatie heeft ook de kosten voor zijn trip naar Kourou/ Frans-Guyana op zich genomen heeft. “Ik hoop dat alles goed verloopt”, aldus de Surinaamse marathonloper.

Zijn concurrent uit Trinidad, Lumjohn John, die voor het eerst meedoet aan de Kouro Marathon, zegt in een telefenonisch gesprek te gaan voor de top-3. Hij zal evenals Uden-hout meedoen in de Mastersklasse 40-plus.

De beste tijd die gelopen is tijdens deze marathon van Kourou werd op 30 september 2003 neergezet door de Fransman David Antoine. Hij liep de afstand toen in 2:27:44. Michaël Lebailly deed op 20 maar 2016 het langst over de marathon met een tijd van 7:14:33.

Isabelle Gumilar is de enige vrouw die deze marathon vijf keer won. Zij ging in 1998, 2004, 2006, 2007 en 2009 als eerste vrouw over de finish. Het is nog niet bekend of recordhouder Antoine David, de winnaar van het vorig jaar Said El Medouly en vijfvoudig winnares Gumilar zondag ook van de partij zullen zijn. Voor Udenhout is het de tweede keer dat hij deelneemt. Bij de eerste keer eindigde hij als tiende.

(DRP)