Defensieminister doet verrassende onthulling in kwestie Stafdorp

Defensieminister Ronnie Benschop heeft een verrassende onthulling gedaan in de kwestie Stafdorp Moengo. De minister zou afgelopen vrijdag tijdens de openbare vergadering, na een vraag van Abop-parlementariër Marinus Bee over het onderhoud van Stafdorp, gezegd hebben dat de militaire manschappen uit het gebied zijn teruggehaald nadat men zonder medeweten van Defensie is overgegaan tot het afstaan van huizen in Stafdorp. Bee zegt vandaag in gesprek met De West, dat het bij hem slechts om het schoonmaken en onderhouden ging, maar dat hij nu wel een duidelijke verklaring wil van de overheid.

Bee geeft aan dat hij de militairen al langer dan een maand niet op het terrein heeft gezien. Hij kan niet exact zeggen als het gebied regelmatig onderhouden werd door de militairen, maar zag wel dat het terrein overwoekerd werd met wied en er verlaten uitzag. Volgens Bee baarde dit hem zorgen, omdat het een hele mooie plaats is. “Maar wij hebben een interessant verhaal gehoord. De minister sprak over ‘men’ en ik proefde boosheid bij de minister alsof dingen tegen afspraken in zijn gebeurd. Wij willen weten wie ‘men’ is, wie huizen heeft gehad en waarom”, zegt Bee.

Tijdens de vergadering wilde ook de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, weten wie de minister bedoelde met ‘men’. De regering heeft beloofd een schriftelijk rapport over deze kwestie te doen uitgaan. Volgens Bee is het antwoord van de minister erg belangrijk, omdat hij nimmer voorstander is geweest van een militaire bewaking van het gebied, omdat er geen gevaar in het gebied dreigde.

“Het is altijd ons voorstel geweest om Stafdorp tot het bestuurscentrum van Moengo te maken, omdat de kantoren van het bestuurscentrum er niet goed uitzien. De gebouwen op Stafdorp zouden dan als overheidskantoren dienen”, zegt Bee. Hij geeft aan dat hij niet vooruit wil praten, maar als blijkt dat de huizen aan politieke vrienden zijn gegeven, dan had de regering inderdaad politieke bedoeling met het gebied. Volgens hem zal dit ongetwijfeld de conclusie worden, omdat er vooraf gewaarschuwd was.

-door Priscilla Kia-