‘Problemen van Suriname hebben geen prioriteit’

“De problemen van Suriname hebben geen prioriteit voor president Desiré Bouterse”, zo luidt de reactie van PL- parlementariër William Waidoe op vragen van De West over het besluit van de regering om middels dialoog tussen de Venezolaanse regering en de oppositie daar, tot een oplossing te komen. Hij geeft aan dat de president zijn vriendschappelijke relaties met de regering van Venezuela zal aanwenden, maar zegt dat dit alleen maar aantoont dat Bouterse geen problemen in Suriname ziet. Waidoe merkt op dat Bouterse een bepaalde attitude heeft, namelijk: Surinamers, jullie bekijken het maar, ik ga met mijn moonwalk de verkiezingen tegemoet. Het is volgens hem meer dan duidelijk dat de bevolking van Venezuela aan het verpauperen is door de maatregelen van hun regering. Waidoe stelt dat de Venezolaanse regering dezelfde gewoonte heeft als onze regering, namelijk de buitenwereld de schuld geven van de problemen die zij zelf heeft gecreëerd.

Hij is van mening dat in zulke gevallen waar een regering niet in staat is haar burgers te voorzien van goede gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs, dat zij het mandaat dient terug te geven aan het volk en middels een referendum het volk moet laten besluiten wat het wil.

De volksvertegenwoordiger zegt dat het heel extreem zou zijn om te stellen dat de situatie in Suriname als Venezuela zou kunnen worden. Hij zegt dat indien dat zou gebeuren, er wel voldoende jongeren zijn in Suriname die hiertegen in opstand zullen komen. Hij merkt op dat het de regering is gelukt om groepen in onze samenleving rustig te houden, maar zegt tegelijkertijd dat wij Surinamers niet moeten onderschatten, omdat zij zich voldoende bewust zijn van wat er allemaal in ons mooie land gebeurt. Waidoe maakt zich wel zorgen over de komende verkiezingen, waarbij er alles gedaan zal worden door de huidige regering om aan de macht te blijven. Zo legt hij uit dat geld voor de huidige regering geen probleem zal zijn en zegt dat er in 2019 flink geld uitgegeven zal worden. Het is volgens hem daarom van belang dat de bewustwording onder de bevolking vergroot wordt, zodat ze zich niet laat omkopen voor geld. Waidoe voert aan dat het aan het individu zal liggen om te bepalen wat zij met de toekomst van het land willen. Zich laten omkopen, zal volgens hem betekenen de toekomst van onze kinderen verkopen. De Pertjajah Luhur (PL) zal zich inzetten om de bewustwording op gang te brengen.

door Johannes Damodar Patak