‘Regering bekommert zich niet over toekomst Suriname’

Volgens NPS-parlementariër Patricia Etnel, bekommert de regering zich niet over de toekomst van Suriname. Vandaag is het de derde dag dat vooral leerlingen en leerkrachten niet naar school kunnen, omdat de leden van de Organisatie Bus- en Boothouders (OBS) aan het staken zijn. “Onderwijs is belangrijk om hogerop te komen qua ontwikkeling, baan en salariëring. Desondanks blijkt dat de overheid geen prioriteit hieraan geeft”, zegt Etnel. Zij noemt het vreselijk dat de OBS elke keer een ander verhaal van de overheid moet vernemen. De organisatie rijdt al jaren voor hetzelfde tarief.

Uiteindelijk hebben de leden tijdens een algemene vergadering genoegen genomen met een verhoging van 25 procent in plaats van de geëiste 40 procent. Van deze betaling is tot nog toe niets terecht gekomen. De leden zijn de situatie beu en hebben besloten te staken totdat er een oplossing komt.

Verder zegt Etnel dat de begroting onlangs is aangenomen door de coalitie. “Er wordt verteld dat het ergste voorbij is, maar de realiteit is dat wij elke keer steeds dieper in de put zakken. Niets gaat meer vlekkeloos in het land. Elk jaar zijn er problemen bij het onderwijs. Problemen die gecreëerd zijn en worden door de overheid, terwijl ze juist voor oplossingen zou moeten zorgen”, vertelt Etnel. Volgens de minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, heeft de transportorganisatie te snel gegrepen naar het uiterste middel. Etnel daarentegen vindt dat de minister in het parlement had gezegd dat de slechte tijden voorbij zijn.

“De mensen zouden niet eens hoeven staken als er werkelijk sprake was van betere tijden. Zodra mensen hun geld niet krijgen, mogen zij staken”, benadrukt Etnel. Zij vraagt zich af of de minister door zou werken als zijn salaris niet werd gestort en alle privileges van hem werden weggenomen. “Ik wil zien of hij nog voor land en volk zou willen werken. De mensen hebben hun geld nodig”, merkt Etnel op.

door Priscilla Kia