‘Burgers draaien op voor wanbeleid regering’

De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) heeft onlangs de premies van de pluspakketten voor medische zorg verhoogd. VHP-parlementariër, Djoties Jaggernath gevraagd om een reactie zegt dat het de burgers zijn die moeten opdraaien voor het wanbeleid dat deze regering al jaren voert. Hij zegt dat hij de verzekeringsmaatschappijen niet kwalijk kan nemen, omdat zij slechts bedrijven zijn die de deuren voor de gemeenschap willen openhouden. De premies voor de Bazo-verzekering kunnen niet door de verzekeringsmaatschappijen verhoogd worden, maar slechts na een Staatsbesluit of in De Nationale Assemblee (DNA), bij wet aangezien de tarieven bij wet werden vastgesteld. Jaggernath ziet de verhoging van de premies van de pluspakketen daarom als een uitweg om de huidige kosten van de Bazo-verzekering te dekken.

Hij benadrukt dat onze economie momenteel niet meer gedekt wordt door exportopbrengsten, maar door leningen die worden afgesloten in het buitenland. De volksvertegenwoordiger zegt dat er hiertegen weinig valt te doen, omdat het ook de keus van de meerderheid van het volk is geweest deze regering mandaat te verlenen. Hij voert aan dat het nu om een democratisch gekozen regering gaat en dat het volk in 2020 een goede keus zal moeten maken. Hij hoopt in ieder geval dat burgers lering trekken door de fout te hebben begaan op deze regering te stemmen.

Jaggernath die tevens huisarts is, zegt dat de situatie binnen de gezondheidszorg verder aan het verslechteren is. Hij vertelt dat vooral patiënten de dupe worden van maatregelen van de overheid. De arts heeft meerdere malen patiënten moeten helpen die niet over een medische verzekeringskaart beschikken. Hij zegt dat hij als arts de taak heeft om een ieder te helpen, waarbij hij op uitzonderlijke wijze moet handelen. Echter komt het grote probleem wanneer patiënten die moeten worden opgenomen, niet beschikken over een medische kaart. In zulke gevallen schrijft Jaggernath een spoedbrief naar het ministerie van Sociale Zaken, waarin hij  aangeeft dat de patiënt cito moet worden opgenomen, maar niet beschikt over een medische kaart. De patiënt wordt dan alvast opgenomen en achteraf worden de financiële zaken door het ministerie afgewikkeld.

door Johannes Damodar Patak