‘Schaarste aan kip komt door maatregelen regering’

De schaarste aan kip op de lokale markt komt niet door de lokale kwekers, maar door de maatregelen van de regering. Dit zegt de directeur van pluimveebedrijf Fatehmohamed, M. R. Fatehmohamed, op vragen van De West. Hij legt uit dat er het afgelopen jaar in de maanden oktober, november en december een enorm overschot aan kip was, waardoor de prijs van kip gedaald was. Fatehmohamed geeft aan dat het overschot ontstaan is naar aanleiding van de aankondiging van de regering om de invoerrechten op importkip te verhogen ter stimulering van de lokale productie, veel meer mensen zijn toen kippen gaan kweken. Maar verhoging op de invoerrechten bleef uit, dat heeft tot gevolg gehad dat pluimveeboeren veel minder kip hebben ingezet, waardoor er nu een schaarste is aan lokale kip. Voor Fatehmohamed zelf is er geen schaarste, maar hij erkent dat buiten zijn bedrijf er wel een schaarste is. Hij voert aan dat de overheid met een quotum moet komen voor de import van kip, waarbij er een vaste hoeveelheid aan containers geïmporteerd wordt, waardoor lokale boeren weten hoeveel kippen zij moeten inzetten om de lokale markt te voorzien.

Fatehmohamed neemt als voorbeeld landen zoals Guyana, Barbados en Trinidad en Tobago, die voor importkip invoerrechten van meer dan 100 procent hanteren om hun lokale productie te beschermen. Zo haalt hij aan dat Guyana op weekbasis 500.000 kippen inzet en Trinidad en Tobago 350.000 kippen per week.

De directeur van het pluimveebedrijf voegt eraan toe dat Suriname ook eens 350.000 kippen per week haalde, maar door de komst van importkip is dat teruggevallen. Hij geeft aan dat vorig jaar zijn bedrijf 25.000 kuikens heeft moeten doden, omdat die niet ingezet konden worden vanwege het overschot aan kip op de lokale markt. Fatehmohamed merkt op dat het inzetten van kippen niet het probleem is, maar de afzet van de kippen. Hij vertelt dat de koopkracht al geruime tijd enorm teruggevallen is.

Haast in heel Suriname zijn er tegenwoordig kippenwinkels te vinden die levende kippen en doksen verkopen en deze ook nog vers plukken en branden. Vooral bij deze winkeltjes schommelen de prijzen voor een kilo kip. Fatehmohamed juicht het toe dat deze winkeltjes er zijn, omdat ook deze mensen een broodje willen verdienen. Hij zegt dat hij ze niet ziet als concurrenten, maar als collega’s die de lokale bevolking proberen te voorzien van lokaal gekweekt kip. Echter erkent hij ook dat de prijzen bij deze winkels schommelen, terwijl bij bedrijven als die van hem, Espee en Sranan Fowru N.V,. de prijzen vast zijn. Zo kost een kilo kip bij Fatehmohamed momenteel SRD 22.50. Pluimveebedrijf Fatehmohamed is het oudste kippenbedrijf in Suriname en opereert al 90 jaar (1928).

door Johannes Damodar Patak