Afbouw brandstofsubsidie nog onduidelijk:

‘Betalen voor brandstof zal niet in alle dorpen lukken’

Zonder subsidie zal het betalen van brandstof niet in alle dorpen lukken. Dit liet assembleelid Dinotha Vorswijk (Abop) vandaag in gesprek met De West weten. De regering in de persoon van Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, had vorig jaar aangekondigd dat de subsidie voor brandstof aan dorpen in het binnenland in het eerste kwartaal van 2018 afgebouwd zou worden. Dit houdt in dat de bewoners zelf hun brandstof zullen moeten aanschaffen.

De binnenlandbewoners hadden in december in verband met de kerst- en oudjaarsviering voor het laatst brandstof ontvangen. Vorswijk deelde mee dat de bewoners van het dorp Gujaba al een jaar lang zelf voorzien in hun brandstof. Dit wordt gedaan door een bepaald bedrag per gezin op te halen. Vorswijk legt uit dat een vat brandstof SRD 1500 kost en zegt dat dit maximaal vijf dagen gebruikt kan worden als er zuinig mee wordt omgegaan. Voor een maand is er veel meer nodig en kleine dorpen zullen afhankelijk van het aantal inwoners, niet in staat is zoveel neer te tellen voor brandstof.

Volgens Abop-parlementariër Marinus Bee, zijn er nog geen gesprekken gevoerd ten aanzien van de afbouw van de subsidie. Ook is de regering niet duidelijk daarover geweest bij de begrotingsbehandeling, wel is de regering opgeroepen de zaak vooral met de binnenlandbewoners te bespreken.

“Iedereen heeft het moeilijk. De mensen willen alleen de garantie dat zij 1×24 uur stroom hebben zodat zij uit hun economische comfortzone kunnen treden. Als dorpen zelf hun brandstof kopen, betekent het dat de bewoners proactief zijn. De overheid moet alleen een redelijke prijs bieden”, zegt Bee. Dodson had aangegeven, dat er geen verschil zal zijn in de tarieven vergeleken met die van Paramaribo. Bee zegt dat de overheid niet naar winst streeft, maar dat het logisch is dat logistieke kosten doorberekend zullen worden in de prijs. Het binnenland is zeer uitgestrekt en na Atjoni zijn er heel veel dorpen die verder afgelegen zijn. De brandstof moet met de boot getransporteerd worden en er moeten opslagkosten betaald worden. Er wordt verwacht dat de prijs op verschillende verkooppunten toch zal verschillen.

Volgens Bee moet de overheid de zaak zuiver benaderen en de bewoners waar dan ook tegemoet gekomen. “De prijs mag niet viermaal hoger zijn, omdat de overheid niet subsidieert. Het koekje moet zo eerlijk mogelijk verdeeld worden”, aldus Bee.

-door Priscilla Kia-