AANGEPASTE BENADERING

De politie heeft binnen twee weken drie verdachten doodgeschoten. Allicht zou je als burger kunnen gaan denken dat we te maken hebben met leden van het korps die gewoon ‘trigger happy’ zijn en er genoegen in scheppen verdachten gelijk neer te schieten. We willen onze handen niet in het vuur steken voor bepaalde ambtenaren die maar al te graag en snel naar een vuurwapen grijpen en ook op vermeende criminelen schieten. Die zijn er echt wel, maar alle politieagenten als ‘gun slinger’ neerzetten, gaat ons wel te ver. Wat we wel moeten vermelden en inzien, is dat het aantal vuurwapengevaarlijke criminelen verontrustend in aantal is toegenomen en dat die in veel gevallen er niet voor schromen het vuur op politieagenten te openen. Recentelijk werd een commissaris van politie nog door een oud-bekende rover beschoten. Deze persoon kon kort daarop met behulp van een lid van de CIVD worden aangehouden en ingesloten. Maar de politieagent deel uitmakende van het KPS, is anno 2018 niet meer de agent die we kenden zo een dertig jaren geleden. Het korps heeft zijn strategie ten aanzien van de verharde criminaliteit ook moeten wijzigen . Er zijn goed bewapende bijstandgroepen bijgekomen om de gewone agenten in zeer gevaarlijke situaties te ondersteunen. Men moet ook begrijpen dat politieagenten ook het slachtoffer kunnen worden van vuurwapengevaarlijke misdadigers en daarom een verdachte op een gewijzigde manier naderen en aanpakken, daar komt dan vaak genoeg vuurwapengeweld aan te pas. Dat de politie maar raak schiet, is niet helemaal waar, de plek, het moment de verdachte(n) en de omstandigheden, geven aan of het kies is vuurwapengeweld aan te wenden. Keerpunt heeft kennis van het handelen van politiemensen in landen op dit halfrond en kan daarom onmiddellijk aangeven, dat onze politieambtenaren nog redelijk efficiënt en beheerst optreden tegen verdachten. Wanneer echter het vermoeden bestaat dat een verdachte vuurwapengevaarlijk is, dan volgt natuurlijk een andere c.q. hardere benadering die in bepaalde gevallen fataal kan aflopen voor een crimineel.