Narco onderzeeër in Saramacca ontdekt

Antinarcotica-agenten van de politie bijgestaan door andere veiligheidseenheden, hebben afgelopen woensdag ter hoogte van kilometer 80 op een perceel langs de Oost-Westverbinding in het district Saramacca, een 22 meter lange onderzeeër kunnen onderscheppen. De boot die bij drugsbestrijdingsdiensten in met name de Verenigde Staten bekend staat als semi-submersible vessel, kan niet echt vergeleken worden met een traditionele onderzeeër, omdat hij niet naar aanzienlijke diepte kan duiken. De semi-submersible vessel kan wel onder het wateroppervlakte gaan om niet ontdekt te worden. De ‘onderzeeër’ die in Saramcca door veiligheidseenheden ontdekt werd, bevond zich in een uitgediept kanaal op een perceel dat aan een Surinaamse ondernemer toebehoort. Op het moment dat de politie-eenheden tot actie overgingen, was men reeds bezig het schip met een sleepboot naar zee te trekken. Ter plekke werd een Columbiaan aangetroffen en gearresteerd. Naar verluidt, werden aan boord voeding en satelliettelefoons aangetroffen. De onderzeeër die 5 ton aan vracht kan vervoeren, beschikt naar wij vernemen, over twee dure aandrijfmotoren en was reeds helemaal volgetankt.

Uit onderzoek ter plekke ingesteld, is ook gebleken, dat het vaartuig hier is gebouwd, gezien de restmaterialen die aldaar werden aangetroffen en die vrijwel zeker zouden worden gebruikt om drugs naar een andere bestemming te vervoeren.

Na de aanhouding van de Columbiaan, werden er nog twee landgenoten in Paramaribo-Noord in de boeien geslagen.

Uit zeer betrouwbare bron, vernemen wij dat dit succes van de Surinaamse opsporingsambtenaren te danken is aan een zeer goede samenwerking met drugsbestrijdingsdiensten in de Verenigde Staten, Frankrijk en landen uit het Caribisch gebied. Het vorige jaar werd in Guyana een soortgelijk vaartuig door de justitiële autoriteiten onderschept. De politie gaat met ondersteuning van externe krachten, intensief verder met dit onderzoek en heeft zeker de indruk dat er meedere verdachten bij deze zaak betrokken zijn.

Onze redactie was op donderdag 1 maart j.l. al op de hoogte van deze kwestie, maar hield de informatie nog onder de pet, omdat ze het politieonderzoek niet wenste te doorkruisen, ongelukkigerwijze vonden bepaalde mensen uit vermoedelijk eigen eng belang, het nodig de zaak eerder wereldkundig te maken. Hopelijk slaagt de politie er toch nog in om verdere en grotere voorspoed te behalen. Elders in deze editie meer over dit bijzonder succes van onze justitiële autoriteiten in de gezamenlijke strijd die op dit halfrond door verscheidene drugsbestrijdingsdiensten tegen de grensoverschrijdende misdaad wordt gevoerd.