Oppositie veroordeelt weglopen president

De oppositiepartijen veroordelen het weglopen van president Desiré Bouterse uit De Nationale Assemblee gisteren tijdens de begrotingsbehandeling. In een persverklaring schrijven de oppositiepartijen, dat door dit gedrag de president ontwijkt verantwoording af te leggen over het gevoerd beleid, hetgeen hij conform de Grondwet verplicht is te doen tegenover het volk van Suriname.

“Dit is in strijd met principes van goed bestuur, waarbij transparantie, betrokkenheid en verantwoording aan het volk essentieel zijn en waar het Parlement de Regering controleert.

In een democratische rechtsstaat, dient de president zich te onderwerpen aan  deze controle van het parlement  en behoort hij uitvoerig in te gaan op vragen van de volksvertegenwoordigers. In de bewuste vergadering van 27 februari 2018, heeft de president een aantal vragen niet beantwoord en heeft hij zich niet willen onderwerpen aan het gezag van de voorzitter van het parlement. Hij heeft zelfs het gezag van de voorzitter van het parlement openlijk gedesavueerd door de vergadering demonstratief te verlaten, gevolgd door de ministers.

De oppositie is van oordeel dat dit gedrag niet past binnen ons democratisch bestel en dat de president juist elke gelegenheid in het parlement moet aangrijpen om verantwoording af te leggen, te meer Suriname zich in een ernstig crisis bevindt en het volk recht heeft op informatie, hoe uit de crisis te geraken. De oppositie wijst dit gedrag af en roept de president op om ingevolge de afgelegde eed volledige verantwoording af te leggen over het beleid.”

More
articles