Welzijn ziet exportmogelijkheden door samenwerking ondernemingen

Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie & Toerisme (HIT), ziet mogelijkheden voor de export als verschillende bedrijven samen gaan werken. Hij liet dit afgelopen vrijdag bij de jaarlijkse netwerkborrel die in verband met de Bouw-, woon- en huishoudbeurs werd georganiseerd, weten.

Over de exportmogelijkheden zei Welzijn, dat in het beleid van de regering is opgenomen, dat men wil overgaan naar de export van verwerkte producten. Rondhout wordt alleen als grondstof geëxporteerd, maar de overheid wil dat het hout ook wordt verwerkt tot meubels en daarna geëxporteerd. Echter willen de afnemers in het buitenland niet enkele meubels, maar volle containers. “Surinaamse meubels zijn graag gewild in het buitenland, maar voor een klein startend meubelbedrijf is het moeilijk om binnen een korte periode bijvoorbeeld drie containers te vullen met producten van zo een hoge kwaliteit zoals verwacht wordt. De overheid streeft daarom ernaar dat deze bedrijven gaan clusteren en samen de containers gaan vullen”, zei Welzijn. Hierdoor zijn de transportkosten niet alleen lager, maar kunnen de winsten binnen kortere tijd binnengehaald worden.

In deze tijd van economische recessie, waarbij er zichtbaar minder wordt gebouwd, hebben bedrijven en organisaties die actief in de bouw- en woonwereld zijn, de behoefte om hun producten en diensten te promoten. De netwerkborrel wordt georganiseerd om ondernemers uit deze sectoren een extra stimulans te geven en dichter bij elkaar te brengen.

Volgens Welzijn moeten ondernemers creatief zijn en netwerken. Hij zei de ondernemers gebruik te maken van deze gelegenheden, zodat de inspanning minder wordt, terwijl de resultaten verhoogd worden.

Hij drukte de ondernemers op het hart elkaar niet als rivalen te zien, maar als partners voor samenwerking. Ook zei hij de kansen die uit deze economische situatie voortvloeien, te benutten. De minister gaf aan dat de overheid de ondernemers zoveel mogelijk tegemoet te komt. Ondernemers met weinig kapitaal kunnen terecht bij het fonds voor Kleine en Middelgrote Ondernemers om de benodigde middelen te verkrijgen om een onderneming te starten of om verder te groeien. Verder worden ondernemers ook getraind en geholpen met het leggen van contacten via de ambassades in het buitenland.

Op de begroting van de regering is SRD 50 miljoen uitgetrokken voor de bouw van sociale woningen. Ondernemers in de bouwsector, moeten bekijken op welke manier zij het maximale uit de woningbouwprojecten kunnen halen. Volgens Welzijn moeten zij uitzoeken wie de aannemer is die de opdracht voor de bouw van de woningen heeft gehad en hem de beste prijzen bieden.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles