Bewustwordingscampagne ‘overgewicht’ in districten

De organisatie Aco Multi Services start met een pilotproject op scholen over overgewicht.

De theatervoorstelling ‘Kophonger’ van Frank Wijdenbosch’, die op 23, 24 en 25 februari in Theater Unique werd vertoond, wil de organisatie ook op scholen promoten. De doelstelling is de  jongeren te leren verantwoordelijk te zijn voor hun eigen welzijn en hoe ze die kunnen bevorderen om zo een gezonde samenleving te kunnen opbouwen. De campagne wordt in Paramaribo, Moengo en Nickerie uitgevoerd. Aanstaande woensdag wordt de voorstelling op een avond muloschool te Moengo vertoond en volgende week is Nickerie aan de beurt, daar mogen zowel leerlingen als ouders van de voorstelling komen genieten. Producent Ann Hermelijn, zegt dat er heel wat redenen zijn waarom er begonnen is met een bewustwordingscampagne. Zo haalt ze haar eigen ervaring met overgewicht aan en vertelt over Frank Wijdenbosch die een voorstelling geeft, maar ook over de recent gepubliceerde cijfers die aantonen hoe ernstig overgewicht in Suriname is.

“Met de campagne wordt beoogd dat leerlingen gestimuleerd worden om meer te bewegen, zodat we over twintig jaar meer gezonde mensen en een gezond Suriname hebben”, aldus Hermelijn. Overgewicht komt niet alleen in Suriname, maar over de hele wereld voor. Hermelijn gelooft dat we gezamenlijk het probleem aan kunnen pakken. De producent wil zich daarom inzetten om ook de media, scholen, ngo’s en ziekenhuizen te betrekken bij de campagne. Thans zal de organisatie mogelijkheden bekijken om bestaande initiatieven te ondersteunen.

“Als je dik bent, moet je die mindshift gaan maken om anders te leven en dat begint in je omgeving”, aldus Hermelijn. Ze merkt op dat het publiek heel los komt na zo een voorstelling. “Men heeft heel wat vragen en deelt ook zijn eigen ervaringen.” De Nederlandse ambassade heeft het mogelijk gemaakt dat de voorstelling in Suriname vertoond kan worden en dat de campagne ook op scholen uitgevoerd kan worden.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles