GEBREK AAN GEZAG

Wanneer je als overheid het al jaren hebt laten liggen om je gezag te demonstreren in stad en binnenland, dan krijg je dat mensen in afgelegen gebieden het heft in eigen hand gaan nemen en beheersdaden plegen die zelfs kunnen leiden tot chaos en anarchie. We zien zulks al vanaf het beëindigen van de strijd in het binnenland tussen het Nationaal Leger en Jungle Commando. In het oosten van Suriname is het nog steeds een free for all en dat geldt voor de Marowijnrivier vanaf Albina in zuidelijke richting tot voorbij de Lawa en diep in de Tapanahonyrivier. Het is toch een grove schande dat tot nog toe de politie niet verder dan Albina gestationeerd is en dat al jaren de post op Stoelmanseiland slechts door het Nationaal Leger is bezet. In de Lawa goudvelden zijn garimpeiros en andere goudzoekers de baas en gaat de politie slechts een kijkje nemen wanneer er weer iemand voor zijn raap is geschoten of op een andere manier om het leven is gebracht of gekomen. In het district Brokopodo is de situatie niet anders en schieten rovers op voertuigen. Recentelijk werd nog een wagen met passagiers die deel uitmaken van het Korps Politie Suriname, onder vuur genomen. En toch doet men niets of is men gewoon niet bij machte de veiligheid van de burgers in dit land op een juiste wijze te verzekeren. Komt ervan als de leiding van het Nationaal Leger in corrupte handen is beland en militairen voor zaken worden ingezet die geen ene malle moer te maken hebben met de militaire taakstelling. Het verbaasde ons dan ook geenszins bij het lezen van een bericht in een lokaal dagblad, dat bewoners van Witagron ertoe waren overgegaan truckchauffeurs af te persen die met hun zwaar materieel over de brug over de Coppenamerivier wensten te rijden. Ook daar is men bezig geweest beheersdaden te plegen die aangeven dat het goed fout zit met orde en gezag in dit land en dat we uit moeten kijken dat men niet overgaat tot burgelijke ongehoorzaamheid in gebieden van dit land. Een minister van Justitie verklaarde het vorige jaar nog tegenover ons, dat de situatie in de voormelde gebieden voorlopig ongewijzigd zal moeten blijven, omdat er geen geld is voor detacheringen. Dat geeft dan glashard aan, dat Suriname totaal aan het ontsporen is en dat de regering niet bij machte is ordentelijk bestuur te leiden en dat we eigenlijk overgeleverd zijn aan willekeur. De afgelopen week werd ook gemeld dat een jongeling die kort geleden een cell-shop had beroofd met een revolver, het vuur had geopend op een commissaris van politie die toevallig in de buurt was en assistentie wilde verlenen aan benadeelden van de roof. De commissaris van politie bleef gelukkig ongedeerd en de verdachte S.R., overigens een oud bekende van de politie, werd kort daarna door de commissaris en een lid van de CIVD aangehouden. Geeft gewoon aan hoe driest criminelen thans zijn en dat komt allemaal door het slechte veiligheidsbeleid van de overheid dat te veel ruimte biedt aan misdadigers om te opereren. Deze overheid heeft bewezen haar gezag niet te kunnen demonstreren en dat maakt dat men steeds opstandiger wordt en het land onveiliger. Het zal ons daarom zeker niet bevreemden als er zich meerdere gevallen als bij Witagron zullen voordoen.