‘Regering weet dat slecht beleid de oorzaak van de problemen is’

In de afgelopen periode zijn de prijzen van veel goederen in Suriname diverse malen gestegen. Volgens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), spelen de wisselkoers en de brandstofprijzen een rol bij de prijsschommelingen. Volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, weet de regering precies wat er gaande is, maar komt ze met allerlei zoete praatjes om zaken houvast te geven. “Het slechte beleid heeft gezorgd voor de koersstijging en verhoogde brandstofprijzen”, haalt Jogi aan.

Volgens Jogi is de regering haar geloofwaardigheid kwijt, waardoor alles in het land zijn eigen weg gaat. De koers is gestegen vanwege het beleid dat de overheid de afgelopen periode heeft gevoerd. De gevolgen daarvan zijn nu ook in alle lagen van de samenleving merkbaar. “Als er goed beleid was gevoerd, was de koers nu redelijk laag en stabiel, dan kon de samenleving het hoofd boven water houden en hoefde de regering geen pakketten te verdelen”, zegt de parlementariër.

Jogi vraagt zich af hoe lang de overheid nog pakketten zal verdelen en populistisch zal blijven handelen. Er worden volgens hem allerlei manieren bedacht om het volk zoet te houden, maar zonder een drastische ombuiging van het beleid zal de koers niet verlaagd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de brandstofprijzen.

De government take op brandstof is bijna SRD. 4. Voor de verkiezingen van 2010 had president Bouterse beloofd de government take weg te halen. “We hebben integendeel gezien dat die steeds is verhoogd. De auto is een behoefte en door de government take te verlagen, kan de overheid de samenleving tegemoet komen”, zegt Jogi. Behalve dat de brandstofprijs moordend is voor de samenleving, zegt Jogi dat het ook een kwelling is voor de productiesector. ”Ondernemers geven veel meer uit aan brandstof, dat heeft weer een neerslag op de producten en diensten die aan de samenleving geboden worden”, aldus Jogi.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles