Suriname krijgt VN-stemrecht terug na betaling

Op 16 februari heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Antonio Guterres, schriftelijk bevestigd dat Suriname en Greneda hun stemrecht terug hebben gekregen nadat ze een deel van het contributiebedrag hadden betaald.

Dit betekent dat Suriname weer mag participeren in de vergaderingen van de VN. De VN had Suriname voorlopig het stemrecht ontnomen, omdat het land een behoorlijke achterstand had van US-dollar 800.000 in het betalen van de contributie. Het is niet bekend hoeveel Suriname recentelijk heeft overgemaakt aan de VN, maar ze heeft dit wel binnen een week kunnen bewerkstelligen.

In artikel 19 van het VN-verdrag is opgenomen, dat lidlanden die een betalingsachterstand van twee jaar hebben, hun stemrecht verliezen. Met ingang van 29 januari mochten acht landen niet meer stemmen, waaronder Suriname, Equatoriaal-Guinee, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen. Om deze maatregel op te heffen moesten de landen minstens US-dollar 117.000, dus een deel van hun achterstand, betalen. De overige zes landen hebben nog niet voldaan aan hun plicht.

door Kimberley Fräser

 

More
articles