Openluchtmuseum Nieuw Amsterdam dreigt te sluiten

Nu alleen op werkdagen open

Hoewel het openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam in het weekend de meeste bezoekers krijgt, is het genoodzaakt zijn deuren alleen op werkdagen open te houden. Volgens Gerard Alberga, directeur van het museum, zit het museum financieel klem en kan het personeel dat in het weekend werkt, niet meer uitbetaald worden. Het museum heeft in 2008 een herstart gemaakt toen de overheid, vertegenwoordigd door het ministerie van Onderwijs, een stichting ter behoud van het museum heeft opgericht. Van de veertig personen die werkzaam zijn bij het museum, zijn dertien in loondienst bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, veertien in dienst van Binnenlandse Zaken, terwijl de dertien anderen door het museum betaald moeten worden.

Volgens Alberga had vicepresident Ashwin Adhin, toen minister van Onderwijs, beloofd dat deze dertien personen in loondienst genomen zouden worden. Alberga legt uit dat de dertien mensen aan wie het museum het salaris moet uitbetalen, in het weekend werken. “We zijn de afgelopen maanden gewoon op de bedeltoer geweest, maar we zijn nu genoodzaakt in het weekend definitief te sluiten. Wij kunnen op werkdagen ook niet langer open zijn dan van 07.00-15.00”, zegt Alberga. Hij hoopt dat de overheid ook het overige personeel in loondienst neemt, zoals beloofd was. Het museum heeft vanaf 2010 door middel van sponsoren het hoofd boven water kunnen houden. De terugval in het aantal bezoekers was als gevolg van de economische situatie vanaf 2015 merkbaar. Het aantal bezoekers per jaar is gedaald van 35.000 in 2015 naar 21.000 in 2017. Volgens hem is dit aantal onvoldoende om het personeel te betalen.

In 2017 moest het museum SRD 23.000 uitgeven aan het betalen van de vermakelijkheidsbelasting. Alberga geeft aan, dat dit bedrag gebruikt kan worden om het personeel te betalen. Voorts wijst hij erop, dat niet alle musea vermakelijkheidsbelasting betalen. Verder zegt hij, dat het museum de taak heeft om mensen educatief bezig te houden en de culturele identiteit van Suriname te presenteren. Op basis van deze aspecten meent hij dat het betalen van de vermakelijkheidbelasting afgeschaft moet worden, vooral omdat het museum vanaf 2015 de subsidie die SRD 50.000 bedroeg, niet meer heeft ontvangen.

Alberga zegt dat sluiting van het museum, het verliezen van een groot stuk erfgoed voor Suriname zal beteken. Hij legt uit dat vooral voor de migratiegeschiedenis, het fort Nieuw Amsterdam een historische plek is. Alle schepen met slaven en migranten die in Suriname kwamen, gingen via het fort voordat zij Paramaribo bereikten.

door Priscilla Kia

 

More
articles