Brandstofprijs SOL drastisch verhoogd

De prijs van brandstof bij SOL is wederom verhoogd. Velen ergeren zich aan de drastische verhoging van brandstof bij SOL, vooral omdat de prijs bij Gow2 slechts licht is gestegen. Volgens Sirodjenie Jankie, voorzitter van de Surinaamse Servicestations Exploitanten Bond (SSEB), is het best mogelijk dat de prijs van brandstof bij andere pompstations ook omhoog gaat.

Op 13 januari werd bij SOL de prijs van diesel vastgesteld op SRD 6.27, van unleaded op SRD 6.61 en van V-power op SRD 6.67. Na deze verhoging werd een daling van de brandstofprijs verwacht. Die bleef uit,  de prijs steeg op 19 februari wederom.

Voor 1 liter diesel moet nu SRD 6.72 worden betaald, terwijl voor unleaded en V-power respectievelijk SRD 6.86 en SRD 6.75 betaald moet worden. Bij Gow2 moet slechts SRD 6.24 en SRD 6.56 voor respectievelijk diesel en unleaded betaald worden. Jankie geeft aan dat de prijzen van brandstof worden vastgesteld aan de hand van de inkoopprijs.

Andere brandstofleveranciers kunnen bij de inkoop afhankelijk van de prijs, ook een verlaging of verhoging van de prijs aangeven. Volgens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, is nadat de governement take is aangepast, het vaststellen van de benzineprijzen aan de pomp overgelaten aan de oliemaatschappijen.

Ten aanzien van het vaststellen van de prijs, geeft Jankie aan dat niet vastgesteld kan worden dat oliemaatschappijen om de twee weken de benzineprijzen aan de hand van de inkoopprijs zullen vaststellen. Zij zegt dat de prijs gesteld kan worden op een gemiddelde van twee weken. “Als een maatschappij ineens meer verkoopt, zal een nieuwe inkoop binnen de twee weken gedaan moeten worden. Aan de hand van de inkoopprijs zal de prijs dan verlaagd of verhoogd worden”, aldus Jankie.

-door Priscilla Kia-