‘Alleen premieverhoging geen structurele oplossing zorgsector’

Om het financieringstekort in de zorgsector weg te werken, heeft de Zorgraad voorgesteld om de premie met 50 procent te verhogen. Maar volgens de VHP-parlementariër tevens arts Dew Sharman, is het verhogen van de premie alleen geen structurele oplossing is voor het financieringsprobleem binnen de sector.

Volgens Sharman zal de samenleving niet in staat zijn de verhoogde premie te betalen, wat zal resulteren in een grote groep onverzekerden. Voorts wijst hij erop dat de kosten in de zorgsector afhankelijk zijn van de dollarkoers. Als de koers stijgt, nemen de kosten in de zorgsector ook toe. Het verhogen van de premie lost volgens hem het probleem niet op.

Sharman wijst verder erop dat ambtenaren van wie de premie rechtstreeks van het salaris wordt afgetrokken, waarschijnlijk geen probleem zullen hebben. Voor ondernemers die de premie zelf moeten betalen voor hun personeel, kan dit echter problematisch worden. “De koopkracht is de afgelopen periode sterk gedaald. Deze ondernemers zullen niet in staat zijn een verhoogde premie te betalen, terwijl hun inkomsten minder zijn geworden”, stelde Sharman.

Hij geeft aan dat het voorstel van de Zorgraad gebaseerd moet zijn op een goede berekening die tevens aangeeft op welke manier de samenleving dit kan betalen.

Volgens hem kunnen de meeste mensen geen verhoogde premie betalen, omdat zij loontrekkers zijn. “Deze maatregel zal een grote groep onverzekerden opleveren, terwijl de Basiszorg juist ervoor wil zorgen dat iedereen verzekerd is”, zegt Sharman.

Ook ten aanzien van verzekeringsmaatschappijen die alleen jaarpremies aanbieden, zegt Sharman dat deze maatregel nadelig werkt voor de samenleving. Hij geeft aan dat mensen gewend zijn de premie maandelijks te betalen, omdat het betalen van de jaarpremie in één keer een gigantisch bedrag is. “Veel mensen hebben geen vast inkomen en betalen de verzekering maandelijks. Als verzekeringsmaatschappijen een jaarpremie eisen, zal een grote groep mensen weer op de stoep van de samenleving belanden”, aldus Sharman.

-door Priscilla Kia-

 

 

More
articles