‘Overheid behoeft breed draagvlak voor oplossing crisis

Volgens Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO), kan alleen een nationale visie die gezamenlijk is ontwikkeld, ervoor zorgen dat Suriname uit de crisis komt. Zunder roept de overheid op om in een breed draagvlak naar een oplossing te zoeken. De PWO heeft afgelopen donderdag haar 70-jarig bestaan herdacht. Bij deze gelegenheid heeft de PWO op het PWO-terrein aan de Limesgracht, een krans gelegd bij het borstbeeld van Pater Weidman, oprichter van de eerste vakcentrale in Suriname.

De eerste vakcentrale is opgericht op 15 februari 1948. Dit was een periode van heel veel recessie, waarin de lonen laag en er geen sociale voorzieningen waren. De mensen moesten lange werkdagen maken. Zunder geeft aan dat het land momenteel weer in een recessie zit. De PWO adviseert de regering een nationale dialoog op gang te brengen met onder andere de vakbeweging, het bedrijfsleven en belangrijke niet-gouvernementele organisaties, zodat gezamenlijk uitgestippeld kan worden wat gedaan zal worden om uit de crisis te komen.

Volgens Zunder voert de overheid slechts ad hoc maatregelen in ten aanzien van de recessie.

Er moet daarom een programma ontwikkeld worden met de overheid en andere organisaties. Als dat niet gauw gebeurt, zullen we volgens Zunder niet uit deze recessie komen. Zelf biedt de PWO handreikingen om de druk op de samenleving te verminderen. Zo worden ondenemers gestimuleerd om hun inkomsten te vergroten, maar ook om arbeidsplaatsen te creëren. Dit wordt gedaan door het verzorgen van trainingen in de kippenteelt, bijenteelt en hydroponics.

De PWO heeft op Frimangron samen met de Surinaamse Schaakbond een programma opgezet dat jongeren moet leren schaken. Hierdoor wordt het strategisch denken van de jongeren gestimuleerd, terwijl de schoolprestaties verbeterd worden. Dit programma is onderdeel van de vernieuwingen waarmee de PWO bezig is. Hiernaast heeft de PWO ook de Algemene Werknemers Bond gelanceerd voor werkers die zich nog niet hebben verenigd in een organisatie.

Volgens Zunder zijn de meeste werknemers niet georganiseerd in een bedrijf dat een cao heeft. De bond zal zich richten op medewerkers die niet onder een cao vallen. Zij zullen allemaal benaderd worden om zich aan te sluiten. Ten slotte gaf Zunder aan dat het niet de eerste keer is dat de PWO zoiets gaat doen. Zunder zegt dat de vakcentrale is opgericht na een turbulente periode, namelijk na de dertiger jaren van de vorige eeuw waarbij vakbondsleiders Louis Doedel en Anton de Kom voor de arbeiders op-kwamen. De oorlog was toen ook pas afgelopen.

door Priscilla Kia

 

More
articles