‘Parlement verliest prioriteiten’

Voor VHP-parlementariër Mahinder Jogi, is het nu meer dan overduidelijk dat het parlement zijn prioriteiten uit het oog verliest. Hij wijst erop, dat de regering verantwoording verschuldigd is aan het volk via de volksvertegenwoordigers in het parlement. De regering zou volgens hem op uitnodiging van het parlement, licht moeten doen schijnen op vraagstukken die de volksvertegenwoordigers aan de kaak stellen. Maar volgens Jogi lijkt het er steeds meer op, dat  De Nationale Assemblee (DNA) achter de regering moet rennen. Het parlement zou vandaag weer een aanvang moeten maken met de begrotingsbehandeling, echter deelde de afdeling Communicatie en Informatie, mee dat deze vergadering geen voortgang meer zal vinden en verschoven wordt naar aanstaande maandag 19 februari.

Dit betekent volgens Jogi dat de regering nog geen antwoord heeft geformuleerd op vragen die parlementariërs tijdens de eerste ronde van de begrotingsbehandeling hebben gesteld.

Jogi hekelt het dat de voortgang van de begrotingsbehandeling meerdere malen is verschoven. Hij haalt aan dat de regering zoveel tijd nodig heeft, omdat zij niet weet wat te doen en geen duidelijkheid kan formuleren over de financieel-economische stand van het land. Ook vindt hij het erg dat de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, de begrotingsbehandeling steeds verschuift. Hij is van mening dat de regering haar niet serieus neemt of in een ander geval, zij de belangen van de regering behartigt.

Tot gisteren toe had de regering de beloofde gegevens niet naar het parlement gestuurd. De VHP-parlementariër zegt dat de regering juist haast moet maken hiermee. Hij is van mening dat het land in een crisis zit en er moeten juist antwoorden komen op de vele vragen. De begroting moet volgens Jogi de richting aangeven die we als land moeten opgaan om uit de crisis te geraken. Hij haalt bijvoorbeeld aan dat er een goede weergave moet komen van projecten die uitgevoerd zullen worden in dat kader en hoe de beschikbare middelen gebruikt zullen worden. Hij haalt aan dat er al ruim twee maanden een fase is ingezet waarbij de verdere begrotingsbehandeling steeds wordt verschoven. “De regering schuilt maar achter DNA- voorzitter en geeft weinig om het volk”, verklaart Jogi.

Verder is de parlementariër van mening dat de begrotingen van de regering Bouterse, een grote toename weergeven in vergelijking met de begrotingen van de regering Venetiaan. De begrotingen van de regering Bouterse geven een toename van meer dan 200 procent aan volgens Jogi. Ook haalt hij aan dat de begrotingen vanaf 2010 meer verdiensten hadden dan voorheen. Tussen 2010 en 2015 zou de regering volgens Jogi, ruim 5 miljard verdiend hebben, desondanks is het land bergafwaarts gegaan.

Jogi haalt aan dat ondanks de extra verdiensten van het land in die periode, het leningplafond is bijgesteld, de regering zonder machtiging geld heeft geleend en de schulden blijven toenemen. Hij heeft niet het gevoel dat de begroting van 2018 anders zal zijn dan de voorgaande begrotingen onder de regering Bouterse. Hij denkt zelf dat de begroting van 2018 slechter zal zijn dan van 2017 en 2016. Met de huidige attitude en cultuur van de regering, ziet jogi geen betere tijden komen onder leiding van hen.  Jogi zegt dat 2019 en 2020, ook niet veel te bieden zullen hebben met de huidige regering.

-door Richelle Mac-Nack-

 

More
articles