Vermoedelijke melkvervalsing bij MCP

‘Melkboeren krijgen rose gekleurde melk terug’

De redactie van De West kreeg vandaag een melding binnen van vermoedelijke melkvervalsing bij de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Boeren die hun melk sturen voor de kwaliteitsmeting, krijgen al enige tijd melk met een rose kleur terug met de melding dat de melk niet voldoet aan de kwaliteitseisen en is afgekeurd. “Boeren hebben al een tijd geklaagd hierover, maar toevallig is het deze keer mijn melk die ik met een rose kleur terugkrijg”, zegt Mukesh Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond, aan de krant.

Volgens Ramalgan komt dit probleem op bepaalde momenten voor. Hij zit al twintig jaar in de sector en heeft nog nooit zoiets gezien. “Zelfs als de melk verzuurd is, krijgt die geen rose kleur. Het bestaat niet”, geeft Ramlagan aan. De melkboeren hebben al langer problemen met de wijze waarop de kwaliteitsmeting bij de MCP geschiedt.

Ramlagan legt uit dat boeren niet weten op welke gronden hun melk afgekeurd wordt.

Hij legt uit dat in sommige gevallen achteraf bleek, dat de afgekeurde melk wel goed was. “In deze gevallen brengt de boer de melk terug naar de MCP, waarna er opnieuw een meting wordt gedaan en de melk toch wordt aangenomen”, vertelt hij. Ramlagan zegt dat zijn melkbussen met schoon leidingwater gewassen worden en dat de verkleuring niet komt door de bussen.

Ramlagan vermoedt dat men iets in de melk gedaan heeft, zodat de boeren niet terug kunnen gaan naar de melkcentrale. Hierdoor zal de boer geen bewijs hebben dat de melk goed was. Volgens hem is dit een maatregel om de melk van de melkboeren af te keuren, zodat de grote importeur van melkpoeder afzet heeft voor zijn melkpoeder. Ramlagan geeft aan dat de melkboeren niet precies weten wat er gebruikt is, maar zegt dat de melkwet verbiedt dat melk vervalst wordt.

 

More
articles