Prijs ruwe olie daalt internationaal, maar de brandstofprijzen nog steeds niet in Suriname

Terwijl de prijs voor een barrel crude oil op internationaal niveau de afgelopen week is gedaald, zien wij in Suriname momenteel weer een stijgende trend bij  de pompstations. De pompprijs van unleaded bij SOL is wederom aangepast. Vandaag is de prijs voor 1 liter unleaded SRD6.61 en V-power is SRD6.75. Bij de pompstations van Gow2 en Roy Boedhoe, zijn de prijzen nog ongewijzigd. De benzineprijzen worden mo-menteel om de twee weken vastgesteld door de oliemaatschappijen op basis van de inkoopprijs. Na deze verhoging wordt er weer een daling verwacht, aangezien de brandstof goedkoper is ingekocht door de oliemaatschappijen.

Maar dan moet er ook rekening worden gehouden met de berekening vanwege het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI), dat de prijzen bij de pomp vastlegt. Volgens het ministerie van HI, is de pompprijs in Suriname niet alleen afhankelijk van de wereldmarkt.

De government take en de winstmarge van de oliemaatschappijen bepalen eveneens wat er betaald moet worden per liter benzine bij de pomp. Het tijdstip van de aankoop van de brandstof bij de raffinaderij waar de ruwe olie is verwerkt vormen eveneens een factor bij de uiteindelijke prijsdaling zegt HI. Zie hieronder de nadalende trend van een vat ruwe olie.

More
articles